Współczesne metody żywienia jerzyka zwyczajnego (Apus apus) w przebiegu rehabilitacji
Świerszcze
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy uważa się, że świerszcze spośród wszystkich dostępnych komercyjnie owadów w procesie odchowywania jerzyków stanowią najlepiej przyjmowane i zbliżone do naturalnego źródło pokarmu. Jerzyki karmione świerszczami są nie do odróżnienia od tych naturalnie odżywiających się, a ich rozwój fizyczny, w tym także upierzenie, jest bardzo dobry. W żywieniu jerzyków najczęściej stosowany jest gatunek świerszcza domowego (Acheta domestica), który jest owadem o jasnym kolorze, o wielkości 13 do 25 mm.
Niektóre ośrodki rehabilitacji dzikich zwierząt stosują z powodzeniem do karmienia jerzyków dostępne również w Polsce świerszcze bananowe (Gryllodes sigillatus). Jest to gatunek przeważnie koloru jasnosłomkowego lub kremowego, o wielkości 18-20 mm. Cechy charakterystyczne tego owada to długie czułki (nawet dwa razy dłuższe niż ciało) i skrócone skrzydła (samice są bezskrzydłe). Posiada miękkie ciało i dobre parametry odżywcze, wyższą zawartość białka i kaloryczność w porównaniu ze świerszczem domowym.
Innym gatunkiem, dostępnym w sprzedaży i nadającym się do karmienia jerzyków, jest świerszcz kubański, inaczej świerszcz czerwonogłowy (Gryllus assimilis). Często bywa mylony z gatunkiem świerszcza domowego, jest jednak od niego większy (25-30 mm) i ma ciemniejsze skrzydła.
W sprzedaży dostępne są również świerszcze śródziemnomorskie (Gryllus bimaculatus), jednak nie są one polecane, ponieważ zaobserwowano, że jerzyki wykazują pewną nietolerancję pokarmową (biegunka) na ten gatunek owada.
Świerszcze bezpośrednio po zakupie należy najpierw umieścić w lodówce (temp. [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii