Trend przyszłości – białko owadzie w karmach dla psów - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Trend przyszłości – białko owadzie w karmach dla psów

Mącznik młynarek jest jednym z owadów najłatwiejszych w hodowli, cykl produkcyjny trwa 25-35 dni. Samica w przeciągu swojego życia (1-2 miesiące) składa ok. 400-500 jaj. Larwy wylęgają się po ok. 7 dniach, rozwój do stadium poczwarki trwa 45-60 dni. Larwy są bogate w białko (47-53%) i tłuszcze (27-38%). Uznaje się je za najbogatsze w tłuszcz ze wszystkich gatunków owadów (14). Wartość odżywczą owadów zasadniczo ustawia się w szeregu malejącym: białko > tłuszcz > popiół > włókno (24). Popiół larw BSF zawiera duże ilości wapnia i fosforu. Owady są też dobrym źródłem:

  • cynku,
  • magnezu,
  • żelaza,
  • miedzi,
  • selenu,
  • witamin.

Ze względu na egzoszkielet larwy bogate są w wapń (2900 mg/100 g). Larwy oceniane są jako bardziej odżywcze niż wołowina i kurczak (19). Oleje z owadów mogą być nowym źródłem kwasów tłuszczowych n-3 – ich produkcję można modyfikować dietą larw (głównym PUFA z owadów jest kwas linolenowy, ale są też DHA i EPA; larwa mącznika – 25% puli kwasów tłuszczowych, świerszcz domowy – 29,5%). Mączki z owadów zawierają więcej kwasów tłuszczowych wielonienasyconych niż mączka rybna czy drobiowa. Suszone larwy mącznika młynarka są pierwszymi zatwierdzonymi przez EFSA gatunkiem owada jadalnego jako nowej żywności (EFSA 2021; rozporządzenie wykonawcze UE 2021/882). Po odtłuszczeniu mączki z [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy