Trend przyszłości – białko owadzie w karmach dla psów
Owady (łac. Insecta) stanowią najliczniejszą grupę ze wszystkich gatunków zwierząt. Wiele osób zna je jako podstawę diety zwierząt terraryjnych, jeży pigmejskich czy niektórych gatunków ptaków, ale ze względu na konieczność zwiększenia produkcji żywności odpowiadającej potrzebom rosnącej populacji ludzi na świecie i jednoczesne ograniczanie powierzchni gruntów rolnych owady stały się jednym z rozwiązań przyszłości jako źródło białka – dla ludzi oraz zwierząt towarzyszących i gospodarskich. Dotychczasowe badania wskazują, że skład aminokwasowy białka owadziego jest najbardziej zbliżony do białka rybiego (porównuje się je do składu chemicznego mięsa łososia) (14).
W produkcji owadów upatruje się także rozwiązanie problemu niekorzystnego wpływu produkcji zwierzęcej na klimat. Entomofagia wzbudza coraz większe zainteresowanie, zwłaszcza osób o nastawieniu proekologicznym i niejedzących mięsa z powodów etycznych. Obecnie ponad 2000 gatunków owadów uważanych jest za jadalne (12). Rynek produkcji owadów stale rośnie i prognozowane jest osiągnięcie 1200 tys. ton w 2025 roku (7). Ze względów ekonomicznych wybrano też gatunki owadów, które mają największy potencjał produkcyjny (tab. 1), przemysłowo na dużą skalę, na cele pasz dla psów hodowane są larwy mącznika młynarka oraz muchy czarnej.

Owady – wartość odżywcza
Czarna mucha (ang. black soldier fly, BSF) ma złożony cykl rozwojowy. Jednorazowo [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii