Rola postbiotyków w żywieniu psów
Rodzaje postbiotyków
Obecna wiedza na temat zdolności funkcji postbiotyków opiera się przede wszystkim na badaniach czystych metabolitów wytwarzanych przez mikroorganizmy lub znajdujących się w ścianie komórkowej (34).
Skład wewnątrzkomórkowy drożdży Saccharomyces cerevisiae obejmuje: aminokwasy, peptydy, węglowodany, sole, witaminy, glutaminian sodu, kwasy nukleinowe, enzymy takie jak amylazy, lipazy i proteazy oraz kofaktory (18), które wpisują się we właściwości postbiotyków. Ściana komórkowa drożdży jest także źródłem postbiotyków i w większości tworzona jest przez beta-glukany, glikoproteiny i mannanooligosacharydy (MOS) oraz chitynę (18).
Inną klasą bioaktywnych cząsteczek występujących w postbiotykach są SCFA, które obejmują kwas octowy, kwas propionowy, kwas izomasłowy, kwas masłowy, kwas izowalerianowy i kwas walerianowy (17). Kwasy organiczne i SCFA w postbiotykach przyczyniają się do obniżenia pH w przewodzie pokarmowym, co prowadzi do wzrostu populacji bakterii probiotycznych, jednocześnie zmniejszając populację patogenów, w tym Enterobacteria i E. coli (27). Kwas lipotejchojowy (LTA) jest istotnym składnikiem ściany komórkowej bakterii Gram-dodatnich i pełni funkcję struktury immunomodulacyjnej (22).
W skład postbiotyków wchodzą również składniki ściany komórkowej inaktywowanych bakterii, które bezpośrednio wpływają na komórki nabłonkowe jelita, stymulując układ odpornościowy oraz działając przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie (1).
Postbiotyki jako alternatywa probiotyków
W praktyce klinicznej probiotyki stanowią ważny dodatek do antybiotykoterapii – zapewniają wsparcie układu odpornościowego oraz ochronę przed infekcjami wywołanymi przez enteropatogeny, a także redukują stres [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii