Preparaty wspomagające układ pokarmowy i mikroflorę jelitową
Prebiotyki
W 1995 r. Gibson i Roberfroid zdefiniowali prebiotyki jako niestrawione składniki żywności, które poprzez stymulację wzrostu i/lub aktywności pojedynczego typu lub ograniczonej ilości mikroorganizmów znajdujących się w przewodzie pokarmowym poprawiają stan zdrowia gospodarza (8). W 2004 r. definicja została zaktualizowana, a prebiotyki zostały zdefiniowane jako selektywnie sfermentowane składniki umożliwiające określone zmiany w składzie i/lub aktywności mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym, korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia gospodarza.
Wreszcie w 2007 r. eksperci FAO/WHO opisali prebiotyki jako niezdolny do spożycia składnik żywności, który zapewnia gospodarzowi korzyści zdrowotne związane z modulacją mikroflory. Takie podejście do zagadnienia prebiotyków pozwoliło wprowadzić je także do diety psów i obecnie ich promocja jest równie aktywna jak wypadku probiotyków. Prebiotyki mogą być stosowane jako alternatywa dla probiotyków lub jako dodatkowe wsparcie dla nich. Jednak różne prebiotyki będą stymulować wzrost różnych rodzimych bakterii jelitowych. Prebiotyki mają ogromny potencjał modyfikowania mikroflory jelitowej, ale te modyfikacje występują na poziomie poszczególnych szczepów i gatunków i nie są łatwo przewidywane a priori.
Owoce, warzywa, zboża i inne jadalne części roślin są źródłem węglowodanów stanowiących potencjalne źródło prebiotyków.
Do najpopularniejszych z nich należą:
- pomidory,
- karczochy,
- banany,
- szparagi,
- jagody,
- cykoria, [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii