Preparaty wspomagające układ pokarmowy i mikroflorę jelitową
Zgodnie z sugestiami WHO, FAO i EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) w procesie selekcji szczepy probiotyczne muszą spełniać zarówno kryteria bezpieczeństwa, jak i funkcjonalności oraz te związane z ich technologiczną przydatnością. Właściwości probiotyczne nie są związane z rodzajem lub gatunkiem mikroorganizmu, ale z kilkoma i specjalnie dobranymi szczepami danego gatunku.
Bezpieczeństwo szczepu określa jego:
- pochodzenie,
- brak powiązania z kulturami patogennymi,
- profil oporności na antybiotyki.
Aspekty funkcjonalne określają ich przeżycie w przewodzie pokarmowym i ich działanie immunomodulujące. Szczepy probiotyczne muszą spełniać wymagania związane z technologią ich produkcji, co oznacza, że muszą być w stanie przetrwać i utrzymać swoje właściwości w procesach przechowywania i dystrybucji. Probiotyki powinny również posiadać udokumentowane skutki prozdrowotne zgodne z cechami szczepu obecnego w produkcie wprowadzanym do obrotu. Prace przeglądowe i badania naukowe nad jednym szczepem nie mogą być wykorzystywane do promocji innych szczepów jako probiotyku.
Należy również wziąć pod uwagę, że badania dokumentujące właściwości probiotyczne konkretnego szczepu w badanej dawce nie stanowią dowodu na podobne właściwości innej dawki tego samego szczepu. Również rodzaj matrycy jest ważny, ponieważ może zmniejszyć żywotność konkretnego szczepu, zmieniając w ten sposób właściwości gotowego produktu. Produkty probiotyczne mogą zawierać jeden lub więcej wybranych szczepów drobnoustrojów. Ludzkie mikroorganizmy probiotyczne należą głównie do następujących rodzajów: Lactobacillus, Bifidobacterium i Lactococcus, Streptococcus, Enterococcus. Ponadto w produktach [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii