Postępowanie dietetyczne w osteoarthritis
Substancje czynne o udokumentowanym działaniu chondroprofilaktycznym
Pełnowartościowa dieta bazująca na wysokiej jakości składnikach odżywczych jest w stanie utrzymać wysoki stopień odżywienia organizmu, co przełoży się na odpowiednie odżywienie tkanek, w tym chrząstek. Skład chemiczny mazi jest w bezpośredni sposób zależny od stopnia odżywienia organizmu. Przykładowo, wysoka zawartość w osoczu substancji o charakterze przeciwutleniającym przełoży się na wyższe parametry przeciwutleniające mazi stawowej, dzięki czemu hamowany jest proces zapalny generowany przez chondrocyty. Do czynników predysponujących do rozwoju OA należą nadwaga i otyłość oraz wiek. Dlatego tak bardzo istotnym czynnikiem profilaktycznym jest utrzymanie stałej masy ciała. Ćwiczenia fizyczne i fizykoterapia, obok interwencji farmaceutycznych i kontroli masy ciała, są istotnymi czynnikami w utrzymaniu mobilności i jakości życia pacjentów.
Substancje biologicznie czynne stanowią jeden z elementów praktyki i terapii chroniącej chrząstki przed uszkodzeniem. Skuteczność ich działania jest przedmiotem licznych badań naukowych, dzięki którym na liście chondroprotetyków znajdują się nowe substancje czynne. Przedstawione w tym przeglądzie substancje stanowią najpopularniejsze substancje czynne zarówno wykorzystywane w praktyce weterynaryjnej, jak i w badaniach naukowych.
Chlorowodorek glukozaminy i siarczan chondroityny
Chlorowodorek glukozaminy oraz siarczan chondroityny należą do najpopularniejszych substancji o działaniu chondroprofilaktycznym i chondroterapetyczych. Mimo że istnieją sprzeczne dane literaturowe dotyczące skuteczności ich działania, warto przyjrzeć się mechanizmom ich działania, gdyż brak widocznego skutecznego działania nie zawsze przekłada się na rzeczywiste dowody w postaci np. zmniejszonych stężeń mediatorów zapalenia.
[...]Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii