Owady jadalne jako źródło białka - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Owady jadalne jako źródło białka

W diecie ludzi jako novel food aktualnie dopuszczone są cztery gatunki owadów (58, 60, 61):

  • mącznik młynarek (łac. Tenebrio molitor) – larwy suszone, mrożone, sproszkowane,
  • szarańcza wędrowna (łac. Locusta migratoria) – mrożona, suszona, sproszkowana,
  • świerszcz domowy (łac. Acheta domesticus) – mrożony, suszony i sproszkowany, częściowo odtłuszczona mąka (proszek),
  • pleśniakowiec lśniący (łac. Alphitobius diaperinus Panze) – mrożony, w formie pasty, suszony i sproszkowany.

W wykazie nowej żywności wskazane są szczegółowe warunki ich stosowania oraz wymagania dotyczące etykietowania. Korzyści z wprowadzenia na rynek europejski środków żywienia zwierząt i żywności dla ludzi z komponentem owadzim to pozytywne aspekty środowiskowe, ekonomiczne, ale także zdrowotne. Rosnąca produkcja mięsa wiąże się z niekorzystnym wpływem na środowisko, powodując m.in. wzrost produkcji gazów cieplarnianych. W 2019 r. Komisja Europejska wprowadziła inicjatywę Europejskiego Zielonego Ładu (EGD, ang. European Green Deal) (67), której głównym celem jest redukcja emisji CO2 o 55% do 2030 r. (54). Inicjatywa ta zwraca uwagę m.in. na promowanie zrównoważonych praktyk w sektorze rolnym, w tym hodowli zwierząt, co jest istotne z punktu widzenia rynku karm dla zwierząt domowych (39). Troska o środowisko to jeden z aspektów, który wpływa na zwiększone zainteresowanie zakupem produktów zawierających inne komponenty niż mięso zwierząt rzeźnych (29). Wykazano, że hodowla owadów generuje do środowiska mniej antropogenicznych gazów cieplarnianych (GHG, ang. greenhouse gases), co [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy