Owady jadalne jako źródło białka
Owady jadalne jako źródło białka i innych cennych składników odżywczych w diecie psów – alternatywa prozdrowotna i ekologiczna
Wykorzystanie owadów jadalnych w diecie psów jest od kilku lat tematem dyskusji budzącym liczne kontrowersje. Zwolennicy podkreślają głównie pozytywne wykorzystanie alternatywnego komponentu w żywieniu psów, mając na uwadze zmiany klimatyczne i ekologiczne, a przeciwnicy, kierując się osobistą niechęcią do tego surowca, rozważają potencjalne zagrożenia.
Obecnie na świecie żyje około 8 mld ludzi. Prognozuje się, że w 2050 roku populacja ludzi na Ziemi osiągnie prawie 10 mld (22). Wzrasta też liczba zwierząt domowych (17). Na świecie jest około 900 mln psów, w samej Europie – 106 mln, a w Polsce – 8 mln (17, 78). Rośnie również odsetek zwierząt, u których diagnozowane są schorzenia będące wynikiem nietolerancji składników pokarmowych. Wzrasta spożycie mięsa przy jednoczesnym spadku możliwości jego produkcji i wreszcie wzrasta świadomość społeczna w zakresie ekologii i zrównoważonej gospodarki żywnościowej. Produkcja żywności jest więc pod ogromną presją i zmaga się z wieloma problemami. W tym kontekście uzasadnione jest poszukiwanie nowych źródeł składników odżywczych, w tym białka, i konieczne jest prowadzenie badań nad dywersyfikacją źródeł żywności, w ramach której jako obiecujący kierunek wskazywane są owady jadalne.
Czy włączenie owadów jadalnych do diety psów to korzystne i bezpieczne rozwiązanie? Celem artykułu jest odpowiedź na to pytanie przez omówienie charakterystyki wartości odżywczej gatunków owadów jadalnych dopuszczonych w krajach europejskich do stosowania w diecie psów [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii