Metody i schematy odchudzania zwierząt
Etap I – dobór właściwej diety
Dieta odchudzająca jest specjalnym rodzajem pokarmu umożliwiającym bezpieczną, kontrolowaną utratę masy ciała. Podstawowym elementem są niskokaloryczne składniki, ograniczona ilość tłuszczów, podniesiony poziom białka i substancji witaminowo-mineralnych oraz dodatek składników funkcjonalnych. Wśród nich można wyróżnić te o działaniu redukującym łaknienie (np. guma guar z Cyamopsis tetragonobus, Psyllium, włókno uzyskane z rośliny z gat. Plantago czy glucomannan z korzenia Amorphophallus konjac), stymulującym metabolizm komórkowy (skoniugowany kwas klawulanowy CLA, wyciąg z rośliny Garcia cambogia, saponiny z korzenia żeń-szenia, chrom czy beta-hydroksy-beta-metylomaślan) czy teromogenezę (kofeina, katechiny zielonej herbaty, kapsaicyna) lub hamujących wchłanianie tłuszczów (saponiny z roślin z gat. Panax japonicus oraz owoców: Kochia scoparia, chitosan – fat blocker) (8, 17, 18). Zazwyczaj w dietach odchudzających wykorzystuje się synergizm działania składników funkcjonalnych, a typowym standardem jest łączenie L-karnityny, kwasu CLA i włókna pokarmowego.
Tłuszcz i węglowodany w diecie odchudzającej
Tłuszcz jest najlepszym źródłem energii, dostarcza jej 2 razy więcej niż węglowodany czy białka. Dlatego w dietach odchudzających jest podstawowym składnikiem, który podlega ograniczeniu. Początkowo zmniejszenie zawartości tłuszczu w diecie odbywało się kosztem zwiększenia udziału węglowodanów złożonych i włókna, później białka. Takie połączenie, niskotłuszczowa (niskokaloryczna), ale wysokobiałkowa dieta, redukuje zawartość tłuszczu w organizmie przy zachowaniu masy mięśniowej. Powyższa kompozycja ogranicza również produkcję prozapalnych cytokin i obniża stężenie trójglicerydów w surowicy krwi. U ludzi stosowano różne typy diet odchudzających, m.in. niskotłuszczową dietę niskowęglowodanową, w której eliminowano źródła cukrów prostych i rafinowanych. Zapewniała ona szybką, lecz krótkoterminową utratę masy ciała (2). W przypad...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]