Kwasy tłuszczowe w diecie a profilaktyka stanu zapalnego
Stan zapalny jest to wyspecjalizowany proces obronny powstający w unaczynionych tkankach pod wpływem czynnika uszkadzającego zarówno pochodzenia zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Mechanizm aktywacji procesu zapalnego ma za zadanie jak najszybsze zgromadzenie właściwych komórek posiadających zdolność do usunięcia czynnika szkodliwego. W pierwszej kolejności pobudzone zostają komórki tuczne i dendrytyczne. Uruchomione zostają także mechanizmy nieswoistej odpowiedzi odpornościowej, w której udział biorą monocyty, makrofagi oraz granulocyty. Zaktywowane komórki układu odpowiedzi nieswoistej, oprócz fizycznego niszczenia patogenu na drodze fagocytozy, rozpoczynają wydzielanie mediatorów prozapalnych, które mają na celu aktywację mechanizmów odpowiedzi swoistej.
W regulacji procesów zapalnych istotną rolę ogrywają takie składniki diety jak kwasy tłuszczowe.
Tłuszcze jako składniki diety – trawienie i główne funkcje
Tłuszcze (lipidy) pod względem budowy chemicznej są złożoną grupą związków biologicznie czynnych występujących w wielu postaciach w każdej żywej komórce zarówno zwierzęcej, jak i roślinnej. Do biologicznie czynnych lipidów należą triacyloglicerole – związki obojętne (estry glicerolu i trzech kwasów tłuszczowych), fosfolipidy (estry glicerolu, dwóch kwasów tłuszczowych, fosforanu i innych związków, np.: inozytolu, choliny czy seryny), sterole (np. cholesterol i jego pochodne, takie jak: hormony steroidowe, kwasy żółciowe) oraz wolne kwasy tłuszczowe.
Podstawową funkcją lipidów tkankowych i osoczowych jest dostarczanie energii w bardzo skoncentrowanej formie – 1 g tłuszczu dostarcza organizmowi ok. 9,0 kcal (33,7 kJ) energii. Dopiero niedawno zaczęto zwracać uwagę na inne istotne funkcje lipidów ze szczególnym uwzględnieniem roli wolnych kwasów tłuszczowych.Proces trawienia związków tłuszczowych jest możliwy dzięki obecności lipaz, głównie lipazy trzustkowej hydrolizującej triacyloglicerole do wolnych kwasów tłuszczowych i acyloglicerolu. Mniejs...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]