Kwasy tłuszczowe w diecie a profilaktyka stanu zapalnego

Kwasy tłuszczowe w diecie a profilaktyka stanu zapalnego

Stan zapalny jest to wyspecjalizowany proces obronny powstający w unaczynionych tkankach pod wpływem czynnika uszkadzającego zarówno pochodzenia zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Mechanizm aktywacji procesu zapalnego ma za zadanie jak najszybsze zgromadzenie właściwych komórek posiadających zdolność do usunięcia czynnika szkodliwego. W pierwszej kolejności pobudzone zostają komórki tuczne i dendrytyczne. Uruchomione zostają także mechanizmy nieswoistej odpowiedzi odpornościowej, w której udział biorą monocyty, makrofagi oraz granulocyty. Zaktywowane komórki układu odpowiedzi nieswoistej, oprócz fizycznego niszczenia patogenu na drodze fagocytozy, rozpoczynają wydzielanie mediatorów prozapalnych, które mają na celu aktywację mechanizmów odpowiedzi swoistej.

W regulacji procesów zapalnych istotną rolę ogrywają takie składniki diety jak kwasy tłuszczowe.

Tłuszcze jako składniki diety – trawienie i główne funkcje

Tłuszcze (lipidy) pod względem budowy chemicznej są złożoną grupą związków biologicznie czynnych występujących w wielu postaciach w każdej żywej komórce zarówno zwierzęcej, jak i roślinnej. Do biologicznie czynnych lipidów należą triacyloglicerole – związki obojętne (estry glicerolu i trzech kwasów tłuszczowych), fosfolipidy (estry glicerolu, dwóch kwasów tłuszczowych, fosforanu i innych związków, np.: inozytolu, choliny czy seryny), sterole (np. cholesterol i jego pochodne, takie jak: hormony steroidowe, kwasy żółciowe) oraz wolne kwasy tłuszczowe.

Podstawową funkcją lipidów tkankowych i osoczowych jest dostarczanie energii w bardzo skoncentrowanej formie – 1 g tłuszczu dostarcza organizmowi ok. 9,0 kcal (33,7 kJ) energii. Dopiero niedawno zaczęto zwracać uwagę na inne istotne funkcje lipidów ze szczególnym uwzględnieniem roli wolnych kwasów tłuszczowych.Proces trawienia związków tłuszczowych jest możliwy dzięki obecności lipaz, głównie lipazy trzustkowej hydrolizującej triacyloglicerole do wolnych kwasów tłuszczowych i acyloglicerolu. Mniejs...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy