Karmy ze świeżym mięsem w żywieniu psów - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Karmy ze świeżym mięsem w żywieniu psów

Charakterystyka karm przemysłowych

Większość właścicieli psów stara się świadomie zaspokoić potrzeby bytowe swojego zwierzęcia. Obserwując ogromną możliwość dostępnych na rynku zoologicznym karm i coraz nowsze pojawiające się trendy, również w przypadku producentów, rodzi się pytanie, co produkować, aby konsumenci, a przede wszystkim ich psy, byli zadowoleni (2).

Karmy dla psów ustawowo dzieli się na pełnoporcjowe i uzupełniające (3). Karma pełnoporcjowa jest kompletna i zbilansowana. Podawana w odpowiedniej ilości pokrywa zapotrzebowanie psa na wszystkie składniki pokarmowe. Karma uzupełniająca nie jest zbilansowana. Charakteryzuje się wysoką zawartością tylko wybranych składników i musi być podawana z innymi komponentami, aby stanowiła pełnowartościowy posiłek. Wyróżnia się również podział na karmy bytowe i weterynaryjne. Karmy bytowe przeznaczone są dla zdrowych zwierząt, a profil żywieniowy tych karm ustalany jest na podstawie norm żywieniowych National Research Council (4) oraz aktualnych wyników badań naukowych przez takie organizacje jak American Association of Feed Control Officials (5) oraz Fèdèration Europèenne de l’Industrie des Aliments Pour Animaux Familiers (6).

Karmy weterynaryjne stosuje się u zwierząt chorych, z różnymi zaburzeniami metabolicznymi, które wymagają specjalistycznego postępowania żywieniowego (7). Taki rodzaj pokarmu podaje się w okresie hospitalizacji i, w zależności od potrzeb, można pozostawić taką dietę u psa do końca życia lub po ustąpieniu objawów chorobowych powrócić do poprzedniego sposobu żywienia (8). Ze względu na proces technologiczny, który zastosowano do produkcji karm, wyróżnia się: karmy suche (ekstrudowane, wypiekane), półwilgotne, tłoczone na zimno, [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy