Jakich informacji dostarczają etykiety karm komercyjnych?
Streszczenie
Wytyczne żywieniowe i dotyczące etykietowania karm są regulowane przez Europejską Federację Przemysłu Żywieniowego Zwierząt Domowych (FEDIAF). Etykiety muszą być zgodne z normami prawnymi, aby zapewnić konsumentom spójne informacje. W tekście zawarto opis znaczenia i interpretację składu chemicznego karm: białko surowe, tłuszcze, włókna, popiół oraz wilgotność. W artykule omówiono wykorzystanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w karmach, wyjaśniając najczęstsze nieporozumienia i błędy w ocenie wartości odżywczej oraz podkreślając korzyści dla środowiska. Autorzy omówili również różnice między świeżym mięsem a mączkami mięsnymi oraz implikacje praktyk etykietowania. Tekst podkreśla znaczenie zrozumienia informacji na etykietach w celu doboru odpowiedniej karmy dla pacjenta. Co istotne, podkreśla też, że informacje z etykiety nie dostarczają danych dotyczących jakości produktu, w tym jego strawności.
Abstract
Labelling and nutritional guidelines must be prepared according to the rules established by the European Pet Food Industry Federation (FEDIAF). Labels must comply with legal standards to ensure consumers receive consistent information. The current article a detailed examination of ingredient analysis: crude protein, fats, fibers, ash, and moisture content, explaining contains their significance and how they should be interpreted by consumers. This paper discusses utilization of animal by-products in pet food, addressing common misconceptions and highlighting their nutritional value and environmental benefits. The article also explains differences between fresh meat and meat meals, and the implications of labeling practices. The paper emphasizes the importance of understanding label information for selecting appropriate pet food for the patient. In addition, it also emphasizes that information from the label provides no data about the quality of the product, including its digestibility.
Słowa kluczowe
wytyczne żywieniowe,...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
W ostatnich dekadach hodowla bydła mlecznego przeszła znaczącą transformację. Dzięki zaawansowanej selekcji genetycznej i udoskonalonym praktykom żywieniowym wydajność mleczna krów imponująco wzrosła. Jednak ten postęp nie jest pozbawiony wyzwań, wysokowydajne krowy okazały się bardziej podatne na różnorodne schorzenia metaboliczne i reprodukcyjne. W tym kontekście mykotoksyny zyskały na znaczeniu jako istotny, choć wciąż nie w pełni […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]