Gluten – (nie)obecny, (nie)szkodliwy – zalecać czy odradzać produkty z glutenem w żywieniu zwierząt towarzyszących?
Przypadek nr 1
Pies, samiec, border terrier w wieku 10 lat, zaadoptowany ze schroniska, z objawami chronicznej biegunki i znacznego stopnia niedowagi w momencie adopcji.
U psa wykluczono jako przyczynę zaburzeń gastrycznych:
- pasożyty wewnętrzne,
- infekcje bakteryjne,
- błędy dietetyczne,
- zatrucie,
- zewnątrzwydzielniczą niewydolność trzustki,
- zespół złego wchłaniania i inne.
Niemniej jednak w trakcie trwania procesu diagnostycznego właścicielka zaczęła zgłaszać dziwne zachowanie psa sugerujące ból brzucha (rozciąganie się, pozycja odciążająca) oraz okazjonalnie występujące drgawki itd. Ponieważ pies miał tendencję do zjadania na spacerze różnych produktów, pojawiło się podejrzenia ciała obcego, które wykluczono (badanie USG, RTG). Niemniej jednak objawy neurologiczne towarzyszące biegunkom nadal były okresowo zgłaszane przez opiekunkę.
Łącząc występujące zaburzenia neurologiczne z chorobą narządową, wykluczono występowanie zespołu wrotno-obocznego (badanie USG, pomiar kwasów tłuszczowych, stężenie amoniaku we krwi). Przez cały czas pies był żywiony karmą, a później dietą typu gastro-intestinal zawierającą w składzie zboża. Łącząc problemy neurologiczne i gastryczne z podawaniem pokarmu zawierającego gluten, lekarz prowadzący zasugerował wykluczenie go z diety. Wprowadzono weterynaryjną dietę bezglutenową, hydrolizowaną, co dało pozytywny efekt kliniczny.
W [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii