Dietoterapia w chorobach zapalnych przewodu pokarmowego psów na przykładzie IBD
Wpływ składników diety na hamowanie procesu zapalnego
Stan zapalny jest normalną, fizjologiczną odpowiedzią gospodarza na wtargnięcie patogenu do organizmu lub na uszkodzenie tkanek. Objawami klinicznymi są: obrzęk, ból, rumień oraz gorączka. Odpowiedź zapalna ma na celu zneutralizowanie infekcji, naprawę uszkodzeń oraz przyspieszenie gojenia się ran.
Najdokładniej poznana jest odpowiedź organizmu na infekcje mikrobiologiczne, szczególnie bakteryjne, w przypadku których patogeny wykrywane są przez receptory wrodzonego układu odpornościowego.
Receptory te znane są jako receptory toll-podobne (TLR, ang. toll-like receptors), a ich ekspresja zachodzi na powierzchni takich komórek jak tkankowe makrofagi, komórki tuczne oraz komórki dendrytyczne. Rozpoznanie czynników infekcyjnych przez te komórki indukuje wydzielanie mediatorów zapalnych. Początek stanu zapalnego charakteryzuje się uwalnianiem prozapalnych mediatorów, takich jak czynnik martwicy nowotworu (TNF-α), IL-1, cząsteczki adhezyjne oraz czynniki naczynioaktywne. Wczesne uwalnianie cytokin prozapalnych przez aktywowane makrofagi odgrywa zasadniczą rolę w uruchamianiu miejscowej odpowiedzi zapalnej. Funkcję hamującą powstawanie oraz wygaszanie stanu zapalnego pełnią wybrane składniki odżywcze oraz substancje biologicznie czynne. Wywierają one istotny wpływ na modulowanie procesu zapalnego będącego wynikiem aktywacji szeregu komórek układu odpornościowego związanego z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego. Należą do nich przede wszystkim: bakterie kwasu mlekowego o właściwościach probiotycznych i ich metabolity, składniki włókna pokarmowego, w tym prebiotyki, beta-glukan, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole oraz karotenoidy.
Wpływ zróżnicowania mikrobioty przewodu pokarmowego na hamowanie procesu zapalnego
Bakterie, eukariota oraz drożdże zasiedlające różne przestrzenie w organizmie określa się często ogólnie jako mikrobiotę, natomiast suma genów, które są przez nie kodowane, nazywa...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2852 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]