Dietoterapia w chorobach zapalnych przewodu pokarmowego psów na przykładzie IBD

Dietoterapia w chorobach zapalnych przewodu pokarmowego psów na przykładzie IBD

Wpływ składników diety na hamowanie procesu zapalnego

Stan zapalny jest normalną, fizjologiczną odpowiedzią gospodarza na wtargnięcie patogenu do organizmu lub na uszkodzenie tkanek. Objawami klinicznymi są: obrzęk, ból, rumień oraz gorączka. Odpowiedź zapalna ma na celu zneutralizowanie infekcji, naprawę uszkodzeń oraz przyspieszenie gojenia się ran.

Najdokładniej poznana jest odpowiedź organizmu na infekcje mikrobiologiczne, szczególnie bakteryjne, w przypadku których patogeny wykrywane są przez receptory wrodzonego układu odpornościowego.

Receptory te znane są jako receptory toll-podobne (TLR, ang. toll-like receptors), a ich ekspresja zachodzi na powierzchni takich komórek jak tkankowe makrofagi, komórki tuczne oraz komórki dendrytyczne. Rozpoznanie czynników infekcyjnych przez te komórki indukuje wydzielanie mediatorów zapalnych. Początek stanu zapalnego charakteryzuje się uwalnianiem prozapalnych mediatorów, takich jak czynnik martwicy nowotworu (TNF-α), IL-1, cząsteczki adhezyjne oraz czynniki naczynioaktywne. Wczesne uwalnianie cytokin prozapalnych przez aktywowane makrofagi odgrywa zasadniczą rolę w uruchamianiu miejscowej odpowiedzi zapalnej. Funkcję hamującą powstawanie oraz wygaszanie stanu zapalnego pełnią wybrane składniki odżywcze oraz substancje biologicznie czynne. Wywierają one istotny wpływ na modulowanie procesu zapalnego będącego wynikiem aktywacji szeregu komórek układu odpornościowego związanego z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego. Należą do nich przede wszystkim: bakterie kwasu mlekowego o właściwościach probiotycznych i ich metabolity, składniki włókna pokarmowego, w tym prebiotyki, beta-glukan, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole oraz karotenoidy.

Wpływ zróżnicowania mikrobioty przewodu pokarmowego na hamowanie procesu zapalnego

Bakterie, eukariota oraz drożdże zasiedlające różne przestrzenie w organizmie określa się często ogólnie jako mikrobiotę, natomiast suma genów, które są przez nie kodowane, nazywa...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy