Zatrucia zwierząt towarzyszących wybranymi produktami spożywczymi. Cz. II - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Zatrucia zwierząt towarzyszących wybranymi produktami spożywczymi. Cz. II

Winogrona i rodzynki

Winogrona należą do największych upraw owocowych na świecie, a głównym gatunkiem uprawnym jest Vitis vinifera (4). Od połowy lat 90. pojawiają się liczne doniesienia opisujące ostre uszkodzenie nerek po spożyciu winogron lub rodzynek u psów, niezależnie od wieku, płci lub rasy (3, 19).

W Londynie od 1994 do 2007 roku odnotowano 180 przypadków zatrucia psów winogronami lub rodzynkami (Veterinary Poisons Information Service, London), natomiast pojedyncze przypadki zatrucia (ostra niewydolność nerek, śmierć) zaobserwowano też u kotów oraz u jednej fretki w Wielkiej Brytanii (28).

Toksyczność

Szacowana ilość rodzynek lub winogron powodujących toksyczność wynosi od 11-31 g/kg m.c. do 57 g/kg m.c. (2, 5).

Spożycie 4 do 5 winogron może okazać się toksyczne dla 8,2 kg psa (15). Niektóre zwierzęta pozostają bezobjawowe po spożyciu do 1 kg rodzynek, podczas gdy inne mogą paść po spożyciu zaledwie garstki. Do zatrucia dochodzi po spożyciu rodzynek bądź winogron niezależnie od ich odmiany czy barwy, ale też ciastek czy batonów zawierających rodzynki (28). Dlatego spożycie dowolnej ilości tych owoców przez zwierzęta należy uznać za potencjalny problem kliniczny.

Mechanizm działania

Mechanizm działania toksycznego pozostaje wciąż nieznany. Istnieją jednak hipotezy obejmujące m.in.: nietolerancję tanin u psów (26), zanieczyszczenie owoców mykotoksynami, pestycydami lub metalami ciężkimi (5), a także [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy