Zatrucia zwierząt towarzyszących wybranymi produktami spożywczymi. Cz. I
Awokado
Awokado (łac. Persea americana) jako owoc posiadający szereg właściwości leczniczych, jak i odżywczych, jest uznawany za tzw. „superfoods”, dlatego często gości w wielu domach. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża stężenie cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Ponadto, zawiera także przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwnowotworowe. Niestety, jest to owoc, który u zwierząt może być przyczyną zatrucia. Grzybobójcza toksyna – persin – jest obecna zarówno w pestkach, liściach, gałęziach, korze, jak i w samym owocu awokado (30).
Toksyczność
Eksperymentalne podawanie persiny myszom w dawce 60-100 mg/kg m.c. powodowało zapalenie sutka, natomiast dawki >100 mg/kg m.c. martwicę mięśnia sercowego. U kóz ciężkie zapalenie gruczołu mlekowego rozwijało się przy podawaniu 20 g liści/kg m.c., podczas gdy 30 g liści/kg m.c. powodowało zapalenie mięśnia sercowego u tego gatunku zwierząt.
U owiec ostra niewydolność serca rozwinęła się, przy skarmianiu liści awokado w ilości 25 g/kg m.c. przez 5 dni, natomiast takie ilości jak 5,5 g/kg m.c. podawane w ciągu 21 dni oraz 2,5 g/kg m.c. podawane w ciągu 32 dni powodowały rozwój przewlekłej niewydolności serca. Papużki faliste karmione owocami awokado w ilości 1 g wykazywały pobudzenie i gubienie piór, a 8,7 g owoców awokado spowodowało śmierć w ciągu 48 godzin (22). Zarówno dla ptaków, jak i ssaków, liście awokado są silnie kardiotoksyczne (6, 15).
Objawy
[...]którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii