Zatrucia zwierząt towarzyszących wybranymi produktami spożywczymi. Cz. I
Cebula
Cebula (łac. Allium cepa), czosnek (łac. A. sativum), por (łac. A. porrum) i szczypiorek (łac. A. schoenopraum) są członkami rodzaju Allium (rodzina Amaryllidaceae). Warzywa te stanowią częsty dodatek do potraw ze względu na ich intensywny smak, aromat oraz właściwości lecznicze. Podobnie właściciele podają je zwierzętom z tym samych powodów (29).
Należy podkreślić, że cebula posiada szereg dobroczynnych właściwości, które obejmują działanie:
- przeciwnowotworowe,
- przeciwzakrzepowe,
- przeciwbólowe,
- przeciwcukrzycowe,
- hipocholesterolemiczne,
- fibrynolityczne oraz
- antybiotyczne (1, 5, 16, 39).
Z drugiej strony, cebula jest produktem silnie toksycznym dla zwierząt, działając destrukcyjnie na krwinki czerwone, powoduje rozwój niedokrwistości hemolitycznej, której towarzyszy tworzenie ciałek Heinza w erytrocytach psów (19, 41, 42) i kotów (24).
Mechanizm działania
Podstawowym mechanizmem działania związków siarki obecnych w warzywach z rodzaju Allium jest hemoliza oksydacyjna, która prowadzi do rozwoju methemoglobinemii i tworzenia się ciałek Heinza w erytrocytach (23, 37). Toksycznymi składnikami wszystkich warzyw z rodzaju Allium są sulfotlenki i siarczki alifatyczne.
Obecne w cebuli związki siarki organicznej, jak N-propylodisiarczan i n-propylotiosiarczan sodu, są silnie trujące dla zwierząt. N-propylodisiarczan powoduje spadek aktywności dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (G6PD), natomiast działanie n-propylotiosiarczanu sodu jest dwutorowe. Powoduje wzrost stężenia methemoglobiny i zwiększenie liczby ciałek Heinza oraz zmniejszenie stężenie glutationu [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii