Zafałszowanie badań krwi – czyli czy opłaca się zyskać wynik za wszelką cenę?
Przeprowadzone doświadczenie wykazało, że zmiany stężenia glukozy w oznaczeniach wykonanych po godzinie wahają się od +4,2% do -17,6%, natomiast w oznaczeniach wykonanych po 4 godzinach zmiany te wahają się w już w zakresach od -4,2% do -88,2%. Wzrost stężenia potasu po godzinie wahał się w granicach 1%, a po 4 godzinach nastąpił maksymalny wzrost wartości o 11,7%.
W tab. 3 został przedstawiony maksymalny zalecany czas od pobrania krwi do wykonania analizy dla danego parametru. Zaznaczono również, jaka probówka oraz jaki antykoagulant są optymalne do przeprowadzenia oznaczeń danego parametru. Szczególną uwagę należy zwrócić na stabilność danego parametru w różnych temperaturach. Nie zawsze istnieje możliwość wykonania badania zaraz po pobraniu materiału, a nawet w tym samym dniu. Każdy parametr ma swoją granicę stabilności, która zazwyczaj jest tym krótsza, im dłuższy jest kontakt z erytrocytami. Odwirowanie krwi natychmiast po pobraniu (koagulologia, oznaczenie stężenia amoniaku) lub po powstaniu skrzepu w probówce (oznaczenie parametrów biochemicznych) i zabezpieczeniu surowicy/osocza zazwyczaj wydłużają stabilność parametrów, które chcemy zbadać. Wiele parametrów jest niestabilnych w temperaturze pokojowej, nawet jeśli krew zostanie po pobraniu odwirowana, a osocze/surowica – odciągnięte. Do takich oznaczeń należą m.in.: amoniak, bilirubina, czas częściowej tromboplastyny (APTT), czas protrombinowy (PT), czas trombinowy (TT), D-dimer, kinaza keratynowa (CK) czy mleczany. Dowodzi to, że stabilność parametrów nie zależy tylko od czasu między pobraniem a analizą, ale również od temperatury przechowywania osocza czy surowicy, na co należy zwrócić szczególną uwagę, jeśli wiemy, że oznaczenia będą wykonywane w późniejszym terminie. W takich przypadkach konieczne okazuje się rzetelne podpisywanie probówek do przechowywania materiału; obok danych identyfikacyjnych i rodzaju materiału muszą znaleźć się data i godzina pobrania krwi.
Tab. 3. Maksymalne czasy od ...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2830 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Zatrucie mykotoksynami – objawy i diagnostyka Objawy kliniczne sugerujące zatrucie mykotoksynami u bydła mlecznego mogą być niespecyficzne i często nakładać się na inne problemy zdrowotne lub środowiskowe na fermie. Ważne, aby zrozumieć, że inne czynniki chorobotwórcze, złe warunki dobrostanowe czy niewłaściwe żywienie mogą potęgować efekty działania mykotoksyn i nawet mniejsza kontaminacja pasz w połączeniu z […]
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Zatrucie mykotoksynami – objawy i diagnostyka Objawy kliniczne sugerujące zatrucie mykotoksynami u bydła mlecznego mogą być niespecyficzne i często nakładać się na inne problemy zdrowotne lub środowiskowe na fermie. Ważne, aby zrozumieć, że inne czynniki chorobotwórcze, złe warunki dobrostanowe czy niewłaściwe żywienie mogą potęgować efekty działania mykotoksyn i nawet mniejsza kontaminacja pasz w połączeniu z […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]