Wpływ doboru gum udojowych na przebieg procesu doju

Wyszukaj w serwisie

Wpływ doboru gum udojowych na przebieg procesu doju

Materiał

Gumy strzykowe są wykonane z gumy naturalnej, syntetycznej (nitryl) lub z silikonu. Materiał ma wpływ na żywotność i czas użytkowania gum, ale również na intensywność procesu udojowego. Gumy silikonowe są uważane za delikatniejsze dla strzyków. Te wykonane z gumy naturalnej bądź syntetycznej zazwyczaj wystarczają na około 2500 udojów (poza Europą ten czas może być znacznie krótszy – ze względu na przepisy ograniczające ilość węgla użytego w mieszance gumy). Gumy silikonowe pozwalają na ich bezpieczne użytkowanie do 5000 udojów (niektórzy producenci deklarują nawet do 10 000). Drugim kryterium jest czas ich użytkowania – żadna z gum nie powinna być używana dłużej niż 180 dni. Po tym czasie materiał traci swoją elastyczność, co ma wpływ na jakość faz doju – otwieranie gumy (faza A) ulega wydłużeniu, przez co faza pełnego doju (faza B) ulega skróceniu.

Kształt

Kształt gumy udojowej odnosi się zazwyczaj do kształtu trzonu. Na rynku są dostępne gumy okrągłe (owalne), trójkątne, kwadratowe itd. Standardowa guma okrągła podczas masażu załamuje się w jednej płaszczyźnie – masując strzyk tylko z dwóch stron. Gumy trójkątne masują z kolei strzyk z trzech stron. Im bardziej zaawansowany kształt, tym guma teoretycznie jest bardziej dopasowana i delikatniejsza dla strzyków.

Jednym z najbardziej zaawansowanych rodzajów są gumy typu Clover (np. DeLaval) posiadające kształt koniczyny. Dzięki takiej charakterystyce guma podczas doju idealnie przylega do strzyku, nie przepuszczając podciśnienia dojącego do komory w główce gumy udojowej (MPC, ang. mouthpiece chamber). Dzięki tak niskiemu i stabilnemu podciśnieniu w górnej komorze gumy udojowej negatywny wpływ na podstawę strzykową jest minimalny (brak odcisków na podstawie strzyku).

Ryc. 3 przedstawia przyleganie gumy udojowej do brodawki strzykowej.

Ryc. 3. Przekrój gum strzykowych: w gumie typu Clover (a), w gumie trójkątnej (b); źródło: DeLaval

Ten materiał dostępny jest dla zalogowanych użytkowników.
Załóż konto i dołącz do grona użytkowników naszego portalu!
Chcesz mieć dostęp do wszystkich materiałów na portalu?
Poznaj nasze serwisy