Toksyczność ksylitolu u psów
Ksylitol [(CHOH)3(CH2OH)2] (ryc. 1) pod względem budowy chemicznej jest zaliczany do pięciowęglowych alkoholi polihydroksylowych (12). Substancja ta została odkryta w 1891 roku przez niemieckiego uczonego Emila Fishera. W postaci naturalnej związek ten w niewielkich ilościach występuje w elementach włóknistych wielu owoców i warzyw, jak również grzybach i drożdżach. W organizmach ssaków ksylitol powstaje jako produkt pośredni między innymi podczas przemiany L-ksylulozy do D-ksylulozy, a jego dobowa produkcja w organizmie człowieka wynosi 15 gramów (2). Pod względem fizycznym ksylitol jest białą, krystaliczną substancją o słodkim smaku. Jednak w odróżnieniu od innych węglowodanów, takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza, charakteryzuje się on niskim indeksem glikemicznym. 1 gram ksylitolu zawiera 2,4 kalorii (18).
Te właściwości przekładają się na coraz częstsze zastosowanie ksylitolu jako substancji słodzącej w produktach przeznaczonych dla ludzi z zaburzoną przemianą węglowodanów (cukrzyca, zespół metaboliczny, nietolerancja glukozy). Dodatkowo ksylitol u ludzi nie wpływa na wydzielanie insuliny oraz jest transportowany do wnętrza komórek bez udziału insuliny, co powoduje, że może być wykorzystywany jako źródło energii (12, 16, 24). Z innych właściwości tego cukru należy wymienić chociażby korzystny wpływ na procesy fizjologiczne w obrębie jamy ustnej. Ze względu na zdolność do hamowania wzrostu bakterii w obrębie jamy ustnej oraz właściwości do wiązania jonów wapnia ksylitol pozytywnie wpływa na procesy reminalizacji szkliwa, zwiększa wydzielanie śliny oraz redukuje nieprzyjemny zapach z jamy ustnej (1, 17, 22).
Dodatkowo wykazuje on hamujący wpływ na wzrost bakterii z rodzaju Streptococcus pneumoniae oraz Haemophilus influenzae, co zmniejsza ryzyko infekcji w obrębie jamy nosowo-gardłowej (11). Wyżej wymienione właściwości ksylitolu przekładają się na jego częste dodawanie do past do zębów czy gum do żucia (Edgar). Natomiast takie właściwości ksy...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]