Grooming wystawowy airedale terriera
Przygotowanie szaty airedale terriera uzależnione jest od terminu wystawy, na którą pies został zgłoszony. To bardzo istotna informacja, ponieważ prace związane z trymowaniem poszczególnych partii ciała psa rozpoczynamy od 8 do 10 tygodni przed wystawą.
Sierść airedale terriera zgodnie ze standardem rasy ma różną długość – w zależności od partii ciała. Bardzo istotne jest odpowiednie zaplanowanie terminów skubania i wyznaczenie ich w kalendarzu, by sierść mogła odrosnąć na odpowiednią długość. Aby dobrze przygotować psa do wystawy, należy zapoznać się ze standardem rasy, jego wymogami dotyczącymi anatomii, eksterieru i szaty. Aktualny wzorzec zamieszczony jest na stronie Związku Kynologicznego w Polsce (www.zkwp.pl). Poznanie charakterystycznych cech rasy ułatwia korektę budowy anatomicznej, ukrycie wad lub cech niepożądanych oraz uwydatnienie zalet. To jest bardzo istotne w przygotowaniu psa do wystawy.
Krótka charakterystyka rasy
Standard rasy airedale terriera zalicza go do ras średnich (20-28 kg). Jest to największy z terierów, zwany „królem terierów”, wszechstronnie użytkowy. Dawniej airedale był psem myśliwskim, a z biegiem lat stał się psem familijnym. Jest to wysokonożny kuzyn foksteriera i teriera walijskiego o szacie szorstkiej z podszerstkiem. Pies o suchej budowie ciała, krótkim grzbiecie, średniej długości szyi – w stosunku do długości grzbietu jak 1:1. Airedale ma dobrze wysklepione żebra z głęboką klatką piersiową. Guz siedzeniowy jest dobrze zaznaczony. Ogon – niekopiowany, wysoko osadzony i radośnie noszony nad grzbietem. Kończyny tylne i przednie są dobrze kątowane, z długimi kośćmi udowymi i podudzi. Stopa – krótka z małą, kocią łapą i dobrze wysklepionymi palcami. Charakterystyczną cechą rasy jest długa głowa w kształcie cegły, noszona wysoko. Wszystkie płaszczyzny głowy są równoległe. Głowa ma słabo zaznaczony stop. Uszy są wysoko osadzone, półstojące, załamane nieco powyżej linii czaszki. Długość mózgoczaszki do trzewioczaszki w stosunku 1:1. Kwadratowa, mocna żuchwa i szczęka, zgryz nożycowy. Duża trufla nosowa. Małe oczy w kształcie migdała. Policzki płaskie. Wysoki kłąb. Akcja kończyn równoległa w swobodnym kłusie. Szata twarda, szorstka, maść – czaprakowa, intensywność podpalania – od jasnego złota do ciemnorudego. Czaprak czarny lub przesiany na rudo (grizle). Podszerstek – czarny lub szary. Airedale terrier ma charakter łagodny, jest otwarty do ludzi, łagodny dla psów, dobrze stróżuje i aportuje. Lojalny wobec właściciela.
Cechy niepożądane: wydłużony grzbiet, płaskie żebra, strome kończyny tylne i przednie oraz wadliwa ich postawa (francuskie nadgarstki), wadliwa postawa kończyn tylnych (postawa krowia stóp lub pięty ustawione na zewnątrz, a palce do środka), długa stopa, wąska akcja kończyn przednich i tylnych. Krótka szyja, wysklepiona lub zapadnięta partia lędźwiowa kręgosłupa. Krótka głowa z zaznaczonym stopem, słaba żuchwa i szczęka ze zgryzem naprzemiennym lub przodozgryzem. Nisko osadzony ogon zwinięty w precel. Zbyt szeroko rozstawione palce łap (niedźwiedzia łapa). Ciężki, niewydajny ruch kończyn. Szeroko rozstawione, duże uszy. Szata miękka, wełnista, skręcona, bardzo czarna z przeczernieniami na nosie, udach i łopatkach (wooly coat). Agresja w stosunku do ludzi oraz innych psów, brak socjalizacji, lękliwość.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2813 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Streszczenie Kulawizna i choroby racic stanowią poważny problem w hodowli bydła mlecznego. Choroby racic mogą być bezpośrednią lub pośrednią przyczyną eliminacji krów ze stada. Zaburzenia motoryczne wpływają na stan ogólny organizmu, powodując straty dla hodowcy z powodu spadku mleczności, obniżonej płodności czy występowania zaburzeń metabolicznych. Kompleksowa opieka, monitorowanie i szybkie diagnozowanie rodzaju choroby umożliwia zastosowanie […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Streszczenie Kulawizna i choroby racic stanowią poważny problem w hodowli bydła mlecznego. Choroby racic mogą być bezpośrednią lub pośrednią przyczyną eliminacji krów ze stada. Zaburzenia motoryczne wpływają na stan ogólny organizmu, powodując straty dla hodowcy z powodu spadku mleczności, obniżonej płodności czy występowania zaburzeń metabolicznych. Kompleksowa opieka, monitorowanie i szybkie diagnozowanie rodzaju choroby umożliwia zastosowanie […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Eliminacja zwierząt ze względu na stan chorobowy – przekonaj się, czy musi być dokonywana po potwierdzeniu przez lekarza weterynarii
W artykule wskazano różne przypadki związane z eutanazją zwierząt, w tym dokonywaną na terenach leśnych gmin w oparciu o orzecznictwo sądowe administracyjne, a także Kodeks Etyki Lekarza Weterynarii oraz przepisy ustawowe dotyczące zakładów leczniczych dla zwierząt. Sprawdź, kiedy eliminacja zwierząt może być dokonywana po pisemnym potwierdzeniu przez lekarza, a kiedy nie wymaga się takiego potwierdzenia. […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]