Dieta onkologiczna dla psa
Węglowodany
Komórki guza nowotworowego czerpią energię głównie z glikolizy beztlenowej. Wzrost guza powoduje zwiększone zapotrzebowanie na glukozę w organizmie pacjenta onkologicznego. U pacjenta z chorobą nowotworową zauważa się stężenie mleczanów w surowicy krwi. Nowotwór wykorzystuje duże ilości glukozy jako energię, dlatego należy w miarę możliwości ograniczyć jej podawanie do minimum. Dostarczenie kalorii organizmowi zastępujemy postaciami tłuszczów i białek. Dieta zatem nie powinna zawierać makaronów i ziemniaków. Należy ograniczyć również podaż zbóż. Ograniczenia również powinny być stosowane w terapii płynowej takiego pacjenta. Niewskazane są wlewy z glukozy i płyny zawierające w swoim składzie mleczany.
Białko
Podstawowy problem u pacjentów onkologicznych stanowi ujemny bilans azotowy. W organizmie gospodarza dochodzi do zmian w ogólnym metabolizmie białek. Obniża się synteza białek w mięśniach szkieletowych, a wzrasta w wątrobie.
Skutkiem tych zmian są:
- degradacja białek mięśniowych,
- brak substratów do wytwarzania przeciwciał, co za tym idzie – spadek odporności oraz gorsze gojenie się ran.
Pojawia się hipoalbuminemia.
W dietoterapii nowotworowej białko powinno stanowić zatem minimum 30% suchej masy. Podstawę białka stanowią aminokwasy powiązane ze sobą wiązaniami peptydowymi. Białka pokarmowe ulegają hydrolizie do jednostek strukturalnych (aminokwasów), a te zostają wchłonięte przez ściany jelita cienkiego.
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!