Sztuczna inteligencja może już ocenić jakość mleka
Na czym polega fraud mleka?
W branży spożywczej można natknąć się na oszustwo zwane Food Fraudem. Jest to określenie opisujące celowe zastępowanie, niewłaściwe etykietowanie, fałszowanie oraz podrabianie żywności, surowców lub składników wprowadzanych na rynek. Celem tych zabiegów jest uzyskanie korzyści ekonomicznych. W przypadku mleka, food fraud najczęściej polega na „odśmietankowaniu” mleka, czyli zmniejszeniu zawartości tłuszczu, rozcieńczaniu go z wodą i dodawaniu substancji obcych tj. mąka czy krochmal.
Obowiązujące w branży mleczarskiej normy wskazują, że na 1ml surowego mleka nie powinno przypadać więcej niż 400 tys. komórek somatycznych. Są to przede wszystkim leukocyty (żywe i obumarłe), które są podstawowymi elementami układu odpornościowego organizmu Wysokie stężenie leukocytów w mleku oznacza, że pochodzi ono od chorej krowy, u której rozwinął się stan zapalny gruczołu mlekowego i doszło do zakażenia tkanek.
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii