Sztuczna inteligencja może już ocenić jakość mleka

Sztuczna inteligencja może już ocenić jakość mleka

Zespół badaczy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) opracował metodę, dzięki której hurtowi odbiorcy mleka będą mogli szybko, ale i skutecznie sprawdzić jakość surowca dostarczanego do mleczarni. Autorzy innowacyjnego rozwiązania podkreślają, że to rozwiązanie umożliwi wyeliminowanie tzw. fraudów mleka już na pierwszym etapie łańcucha dostaw.

W SGGW powstała technologia pozwalająca wykryć oszustwa, do jakich może dojść na etapie dostaw surowego mleka do mleczarni. Nowe narzędzie nosi nazwę MFA (ang. Milk Fraud Analyzer) i opiera się na sztucznej inteligencji oraz sieciach neuronowych. Twórcą tego przełomowego rozwiązania jest zespół badaczy dr hab. Marcina Gołębiowskiego, profesora SGGW i dyrektora Instytutu Nauki o Zwierzętach.

- Naszym założeniem jest generalnie wprowadzenie nowego narzędzia, które z jednej strony stoi na straży bezpieczeństwa żywności, ale z drugiej strony jest pro jakościowym narzędziem służącym poprawie efektywności produkcji wyrobów różnych pochodzenia mlecznego. Dzisiaj jesteśmy już bardzo zaawansowani, bo jeden projekt właśnie został skończony i mamy już bardzo dużo rezultatów pozytywnych - mówi dr hab. Marcin Gołębiowski. - Z drugiej strony rozpoczynamy drugi projekt, żeby jeszcze głębiej spojrzeć w mleko i żeby spróbować ocenić je również pod względem mikrobiologicznym czyli takiego faktycznego bezpieczeństwa żywności z możliwością rozróżnienia również poszczególnych grup drobnoustrojów, które potencjalnie w tym mleku mogą się znaleźć. Gdyby to się udało, rzeczywiście byłaby to bardzo rewolucyjna metoda, ponieważ byłaby dużo szybsza niż dzisiaj aktualne metody – dodaje.

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy