Jajniki, cukrzyca, sterylizacja u suk
Cukrzyca jest chorobą przemiany materii charakteryzującą się długotrwałą hiperglikemią oraz glikozurią w wyniku niedoboru insuliny (typ 1 – dominujący u psów, cukrzyca insulinozależna) lub jej względnego niedoboru z insulinoopornością (typ 2 – dominujący u ludzi i kotów, cukrzyca insulinoniezależna). Pojawia się u zwierząt w różnym wieku, jednak najczęściej w drugiej połowie ich życia. Sprzyja jej otyłość, która jest uważana za jedną z najważniejszych przyczyn choroby.
Popularne źródła podają, że większe ryzyko choroby jest u niesterylizowanych samic, co naprowadza na uwarunkowania hormonalne (6, 9, 10), aczkolwiek cukrzyca typu 2 wydaje się być bardziej prawdopodobna u zwierząt starszych, otyłych i kastrowanych (11). Badania brytyjskie obejmujące dane z 89 lecznic małych zwierząt wykazały zachorowalność na cukrzycę psów na poziomie 0,34%. Wykazano, że kastrowane samce były obciążone zwiększonym ryzykiem cukrzycy niż niekastrowane, natomiast u suk gonadektomia nie wykazała związku z zachorowalnością (15). Z kolei niedawne badania wskazują, że główne czynniki ryzyka cukrzycy u psów to niezbilansowane żywienie, nadwaga i przekarmianie, ale u samic także faza dioestrus (19).
Zwraca się powszechnie uwagę na skłonności rasowe do występowania cukrzycy.
Poszczególne opracowania wyszczególniają przy tym różne rasy psów, co jest związane ze zróżnicowaniem populacji osobników tego gatunku w zasięgu badaczy i odmiennym ich traktowaniem, chociażby w zakresie gonadektomii.
Często wymieniane jako predysponowane do cukrzycy są rasy, takie jak np.:
- pudel,
- jamnik,
- samoyed,
- cairn terrier,
- Yorkshire terrier,
- sznaucer miniaturowy czy
- beagle.
Wśród ras obciążonych skłonnością do cukrzycy [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii