Colostrum – pierwszy pokarm, najstarszy lek. „Niech pożywienie będzie lekarstwem” (Hipokrates), czyli plejotropowe właściwości Colostrum bovinum
W ostatnich latach znacząco wzrosło zainteresowanie siarą, jako substancją o wielokierunkowym wpływie na organizm, wykraczającym poza powszechnie znaną stymulację układu odpornościowego. Ze względu na wysoką wydajność i stosunkowo łatwe pozyskiwanie Colostrum obiektem badań są najczęściej krowy mleczne. Powszechnie znana jest praktyka dopajania siarą osesków i cieląt starszych, których matki produkują mało siary lub jest ona niskiej jakości. Ponieważ immunoglobuliny ssaków mają zbliżoną budowę, siara bydlęca może być z dobrym efektem podawana u innych zwierząt gospodarskich i domowych.
Przedmiotem analiz jest możliwość sterowania składem siary po wcześniejszej hiperimmunizacji ciężarnej samicy, jak i nowe warianty wykorzystania składników naturalnie występujących w siarze. Podobnie jak w przypadku zwierząt, coraz częściej dyskutowaną kwestią jest stosowanie Colostrum u ludzi w profilaktyce i terapii wielu zróżnicowanych schorzeń.
Dużo uwagi skupia się aktualnie na potencjalnie neuroprotekcyjnych właściwościach niektórych składowych siary, w tym głównie laktoferyny i peptydu bogatego w prolinę, zwanego kolostryniną. Zmienność składu chemicznego siary oraz jej funkcje u potomstwa są aktualnie przedmiotem licznie prowadzonych badań, zarówno w medycynie weterynaryjnej, jak i ludzkiej.
Wpływ siary na układ immunologiczny przewodu pokarmowego
Rola układu pokarmowego opiera się nie tylko na trawieniu, przyswajaniu i wydalaniu niestrawionych resztek pokarmowych. Błona śluzowa wyściełająca przewód pokarmowy na całej długości narażona jest na ciągły kontakt z patogenami zawartymi w pożywieniu. Szczególną rolę dla całego ustroju odgrywa więc obecna w nim tkanka limfatyczna (GALT – Gut [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii