Rola tłuszczu jako niezbędnego składnika diety w żywieniu psów
Rola metabolitów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Kwas
arachidonowy i jego pochodna, arachidonian, oraz inne dwudziestowęglowe
kwasy tłuszczowe (linolowy, dihomo-γ-linolenowy) są źródłem powstawania
eikozanoidów, do których należą: prostaglandyny, tromboksany,
leukotrieny i lipoksyny – fizjologicznie i farmakologicznie czynne
związki działające jako hormony miejscowe, związane z białkiem
receptorowym G. Powstawanie tych związków jest związane z działaniem
cyklooksygenaz i lipoksygenaz, które współzawodniczą o substrat. Szlak
zależny od cyklooksygenazy prowadzi do powstania prostaglandyn i
tromboksanów, a zależny od lipoksygenazy − do powstawania leukotrienów i
lipoksyn. Eikozanoidy pośredniczą w rozwoju stanu zapalnego, związanego
z urazami, alergiami i innymi stanami patologicznymi organizmu i skóry –
dlatego też uważane są za mediatory reakcji zapalnych. Aktywność
biologiczna eikozanoidów, które są pochodnymi kwasów z rodziny n-3,
głównie kwasu EPA i DHA, jest zasadniczo inna niż aktywność biologiczna
eikozanoidów będących pochodnymi kwasu arachidonowego. Eikozanoidy
powstałe z kwasów n-3, czyli m.in.: prostaglandyny (PGE3), tromboksany
(TXA3), leukotrieny (LTB5), wykazują działanie hamujące procesy zapalne,
natomiast eikozanoidy powstałe z kwasów n-6 (oprócz kwasu tych
powstałych z kwasu dihomo-γ-linolenowego), czyli m.in. prostaglandyny
(PGE2), tromboksany (TXA2), leukotrieny (LTB4), wykazują działanie
prozapalne. Eikozanoidy mogą zarówno pobudzać układ immunologiczny
walczący z chorobą poprzez uaktywnienie prozapalnych eikozanoidów, np.
prostaglandyny PGE2, jak również mogą działać hamująco na aktywność
układu odpornościowego i zachodzących procesów zapalnych poprzez
uaktywnienie przeciwzapalnych form tych związków, do których można
zaliczyć np. prostaglandyny [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii