Rola tłuszczu jako niezbędnego składnika diety w żywieniu psów
Warunkiem,
który musi być spełniony, żeby dany model żywienia uznać za
pełnowartościowy, jest dopasowanie zarówno ilości oraz proporcji, jak i
jakości składników odżywczych do aktualnych potrzeb żywieniowych psa.
Uwzględniają one fazę wzrostu, stan fizjologiczny oraz aktywność
fizyczną. Składnikami, bez których niemożliwe jest skomponowanie diety,
są tłuszcze. Są one przede wszystkim źródłem energii, niezbędnych kwasów
tłuszczowych, a bez nich nie jest możliwe wchłanianie znajdujących się w
pokarmie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy: A, D, E i K)
oraz cennych składników biologicznie czynnych, regulujących aktywność
metaboliczną komórek. Sposób wykorzystania tłuszczu znajdującego się w
pokarmie zależy jednak od stanu odżywienia i aktywności fizycznej
zwierzęcia – albo będzie bezpośrednio przekształcany w energię, albo
będzie odkładany w postaci tkanki tłuszczowej. Tłuszcz jest najbardziej
wydajnym składnikiem energetycznym diety i dostarcza dwa razy więcej
energii niż węglowodany lub białko, z drugiej strony, nadmierna ilość
tłuszczu w pokarmie to prosta droga do otyłości.
Kwasy tłuszczowe,
podstawowe składniki tłuszczy, pełnią w organizmie ważne funkcje, a
ponieważ wchodzą one w skład błon komórkowych, istotnymi funkcjami
kwasów tłuszczowych są te budulcowe oraz przeciwzapalne. Dlatego też ich
niedobór w diecie oraz nieprawidłowe proporcje między nimi powodują
zaburzenia funkcjonowania komórek, które mogą objawiać się pogorszeniem
gojenia się ran, a najwyraźniej widocznymi objawami są: łuszcząca się
skóra, matowa sierść, łamliwe włosy, zwiększona wrażliwość na różnego
rodzaju zakażenia skóry wynikające z pogorszenia [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii