Rola i zadania technika weterynarii podczas operacji małych ssaków oraz w opiece pooperacyjnej
Opieka pooperacyjna nad pacjentem
Po zabiegu operowaną okolicę należy oczyścić z krwi i osuszyć. Następnie zwierzę trafia do klatki, w której dochodzi do siebie.
Do czasu wybudzenia i przywrócenia właściwej dla gatunku temperatury ciała zwierzę powinno być pod baczną obserwacją. Odpięte od aparatury, na wpół przytomne nie będzie w stanie zakomunikować nam, że dzieje się z nim coś złego. Rolą technika weterynarii jest pilnowanie takiego zwierzęcia i zgłaszanie lekarzowi weterynarii wszystkich zaobserwowanych nieprawidłowości.
Czasem zwierzęta po zabiegu wymagają dogrzewania, podania tlenu, specjalistycznych leków. Zaniedbania w tym okresie mogą mieć fatalne skutki mimo sukcesu zabiegu chirurgicznego. Trzeba więc regularnie sprawdzać temperaturę ich ciała, kontrolować tętno i oddech, oglądać śluzówki zwierzęcia (czy nie robią się zbyt blade).
Gdy zwierzę odzyska świadomość, a wszystkie parametry życiowe będą prawidłowe, nadal nie można zakończyć obserwacji. Teraz bowiem zaczyna się okres, gdy mały pacjent zaczyna zauważać, że coś gdzieś było cięte i reagować na to. Jedne obwąchają opatrunek i idą spać albo jeść, inne natomiast odczuwając pewien dyskomfort, chcą koniecznie sprawdzić nosem, językiem i zębami co takiego można w tej kwestii poradzić. Chwila nieuwagi i mamy otwartą ranę.
Z zasady nie zakładamy pacjentom kołnierzy zaraz po zabiegu, aby nie narażać ich na dodatkowy stres. Na ranę (jeśli jej umiejscowienie na to pozwala) zakładamy opatrunek i plaster. Trzeba jednak mieć świadomość, że nie jest to żadna przeszkoda dla zwierzęcia, które bardzo chce się dostać do miejsca cięcia. Nie wolno dopuścić do sytuacji, w której zwierzę zniszczyło szwy zębami i konieczne są kolejne znieczulenie i szycie. Technik weterynarii musi doglądać pacjenta i zwracać uwagę na jego zachowanie. Jeżeli zwierzę za bardzo interesuje się opatrunkiem/raną, należy założyć mu kołnierz ochronny. Tak postępujemy w przypadku małych gryzoni, świnek morskich i szynszyli.
Z królikami jest o tyle prościej, że mamy dla nich specjalne kubraczki (mały rozmiar, taki jak dla kotów), które można ubrać po zabiegu i w ten sposób chronić ranę przed zębami.
Fretki wychodzą ze wszystkiego. Dlatego trzeba bardzo dbać o odpowiednią ilość leków przeciwbólowych, zastosować śródskórne szycie utrudniające szarpanie szwów oraz zapewnić wiele atrakcji po zabiegu – tak aby z nudów nie zaczęły zanadto interesować się raną. Jest to chyba najbardziej skuteczne postępowanie w przypadku tego gatunku zwierząt.
Dalszym postępowaniem pooperacyjnym, które często zleca się technikowi weterynarii, jest podanie zwierzęciu leków rozpisanych przez lekarza. Chodzi tu głównie o kroplówki, leki przeciwbólowe i antybiotyki.
Niektóre zwierzęta wymagają również dokarmienia, zwłaszcza takie, które przed operacją miały już problemy z jedzeniem. Jeśli sytuacja tego wymaga, dokarmiamy je strzykawką – w momencie gdy odzyskają już w pełni przytomność, prawidłową zdolność przełykania, a ich parametry życiowe są stabilne.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2845 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Środki wiążące mykotoksyny i wspomagające terapie Współczesne strategie minimalizacji ryzyka związanego z mykotoksynami opierają się na zaawansowanym, wielokierunkowym podejściu, łączącym środki wiążące i rozkładające toksyny w połączeniu z prebiotykami i probiotykami. Glinokrzemiany, będące naturalnymi lub syntetycznymi minerałami glinokrzemowymi, wykazują wysoką skuteczność w adsorpcji mykotoksyn. Ich działanie polega na tworzeniu stabilnych kompleksów z toksynami, uniemożliwia ich […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Ze względu na stymulację układu odpornościowego aminokwasy są najczęściej atakowanym składnikiem odżywczym, a prosięta mogą mieć zwiększone zapotrzebowanie na aminokwasy podczas odsadzenia (49). Dodatek niektórych aminokwasów do paszy może zwiększyć poziom czynników przeciwwydzielniczych w osoczu i zmniejszyć częstość występowania biegunki u prosiąt odsadzonych (30). Badania wykazały, że gdy układ odpornościowy jest atakowany, na przykład podczas […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Wklęsłe powierzchnie trące U koni w wieku powyżej 20 lat powierzchnie trące zębów policzkowych zaczynają przybierać wklęsły kształt i tracą wypukłe listewki poprzeczne. Najwcześniej zmiany te pojawiają się w pierwszych górnych trzonowcach (109 i 209), a z czasem obejmują kolejne zęby. Zmniejsza to w znaczący sposób powierzchnię rozcierania pokarmu. Jeśli sytuacja dotyczy wielu zębów, a […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]