Rewolucja w karmach dla zwierząt ‒ owady źródłem białka?
Nadchodzi rewolucja w sposobie karmienia zwierząt domowych.
Lekarze Weterynarii przekonują, że bogate w białko owady mogą zastąpić mięso w karmach dla zwierząt. Ponieważ przyniesie to korzyści zarówno dla ludzi, jak i środowiska. Jak uważa British Veterinary Association (BVA), karmy oparte na owadach mogą być lepszą alternatywą w żywieniu zwierząt niż inna żywność, nawet ta wysokiej jakości.
Istnieje teoria, że białko owadów jest alternatywą przyjazną dla środowiska w przeciwieństwie do tradycyjnych karm dla psów i kotów.
Wykorzystanie białka owadów w żywieniu zwierząt domowych ma naprawdę ekscytująca przyszłość ‒ powiedział Simon Doherty, prezes BVA, w rozmowie z BBC News. Tofantastyczna okazja, aby spojrzeć na owady jako alternatywne źródło niektórych składników odżywczych, które stosujemy w dietach dla zwierząt domowych – dodaje Doherty.
Twierdzi również, że w naszych czasach koniecznością jest znalezienie nowych źródeł pożywienia, które będą przyjazne dla środowiska ponieważ zmniejszy się zużycie gleby, wody, paliwa oraz nie będą wpływać na zmianę klimatu. Mówi się, że 20% całej produkcji mięsa spożywane jest przez zwierzęta. BVA szacuje, że w rezultacie liczba ta jest niższa i wynosi ok 12%.
Do tej pory owady stosowane były w hodowli drobiu i ryb. Brytyjskie farmy specjalizują się już w sprzedaży karmy dla zwierząt z 40% zawartością białka owadów. Pod względem żywienia białko owadów będzie interesujące zwłaszcza dla opiekunów kotów, które nie spożywają mięsa, a te potrzebują aminokwasu ‒ tauryny, który znajduje się w mięsie i rybach, a także w owadach ‒ uważa Simon Doherty. Przekonuje również, że ubój owadów jest lepszym rozwiązaniem niż zabijanie zwierząt hodowlanych.
Jakie zalety posiada białko owadów? Protix ‒ Holenderska firma posiadająca prawdopodobnie największą na świecie hodowlę owadów twierdzi, że uprawa nie wymaga nawozów, pestycydów, ani ogromnej powierzchni, a dodatkowo ogranicza emisję gazów cieplarnianych.
Na 20m2 można wyhodować tonę owadów w ciągu dwóch tygodni.
Niewątpliwą zaletą wykorzystywania białka owadów są korzyści ekonomiczne, gdzie podroby (serca, płuca) przerobione na karmę mogą być eksportowanie do Azji Wschodniej, gdzie według BVA jest większy popyt na produkty tego typu.
W Wielkiej Brytanii karmy na bazie białka owadów sprzedawane są już od dłuższego czasu, jednak ich cena nie zachęca do zakupu. Niewątpliwie są droższe od luksusowych marek karm dla zwierząt, a nawet czterokrotnie od marek zwyczajnych. Producenci takiej karmy np. firma Yora, tłumaczą, iż karmy z owadów są drogie, ponieważ ich hodowla nie była do tej pory popularna, reasumując, była kosztowna (projekt i budowa), produkcja była niezbyt duża, a technologia i konkurencja wciąż się rozwija.
Karmy na bazie białka owadów mogą zrewolucjonizować dietę zwierząt domowych, jednak wciąż istnieje wiele obaw, że zwierzęta, przyzwyczajone do mięsnych przekąsek, nie będą podchodzić z entuzjazmem do takiej zmiany.
Źródło: Owady w karmie dla psów i kotów. Wszystko dla ich dobra
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2830 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
W ostatnich dekadach hodowla bydła mlecznego przeszła znaczącą transformację. Dzięki zaawansowanej selekcji genetycznej i udoskonalonym praktykom żywieniowym wydajność mleczna krów imponująco wzrosła. Jednak ten postęp nie jest pozbawiony wyzwań, wysokowydajne krowy okazały się bardziej podatne na różnorodne schorzenia metaboliczne i reprodukcyjne. W tym kontekście mykotoksyny zyskały na znaczeniu jako istotny, choć wciąż nie w pełni […]
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
W ostatnich dekadach hodowla bydła mlecznego przeszła znaczącą transformację. Dzięki zaawansowanej selekcji genetycznej i udoskonalonym praktykom żywieniowym wydajność mleczna krów imponująco wzrosła. Jednak ten postęp nie jest pozbawiony wyzwań, wysokowydajne krowy okazały się bardziej podatne na różnorodne schorzenia metaboliczne i reprodukcyjne. W tym kontekście mykotoksyny zyskały na znaczeniu jako istotny, choć wciąż nie w pełni […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]