Profilaktyka żywieniowa jako czynnik poprawiający status zdrowotny świń – cz. II - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Profilaktyka żywieniowa jako czynnik poprawiający status zdrowotny świń – cz. II

Rola kwasów n-6 i n-3 w procesach odporności

Wpływ rodzaju tłuszczu, jego składu i jakości na funkcjonowanie układu immunologicznego jest rozległy. Dotyczy to w szczególności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są one prekursorami eikozanoidów (prostaglandyn, prostacyklin, tromboksanów, lipoksyn i leukotrienów). Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i związki pochodne odgrywają wiele ważnych funkcji biologicznych, w tym również mają znaczenie w procesach odporności. Niedobór NNKT m.in. zmniejsza proliferację limfocytów i produkcję interleukiny 2. Oddziaływanie poszczególnych kwasów tłuszczowych i ich pochodnych na odporność zwierząt bywa często przeciwstawne. Z tego względu istotne znaczenie ma poznanie funkcji różnych kwasów tłuszczowych w procesach odporności. Dotyczy to w szczególności roli kwasów tłuszczowych n-3 i n-6 (9).

W zależności od położenia pierwszego wiązania nienasyconego (licząc od grupy CH3) wyróżnia się dwie grupy kwasów tłuszczowych NNKT; n-6 (omega 6) znajdujące się głównie w olejach roślinnych i n-3 (omega 3) występujące w olejach z ryb, alg i niektórych roślin (len, rzepak, soja). Praktycznym sposobem wzbogacania mieszanek paszowych dla świń w kwasy tłuszczowe n-3 może być stosowanie oleju i mączki rybnej oraz oleju i materiałów paszowych z lnu.

Kwas linolowy (C18:2, n-6) jest głównym kwasem tłuszczowym z rodziny niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) występującym w paszach dla świń. Jest on prekursorem kwasu arachidonowego zawartego w fosfolipidach błon komórkowych. Na drodze reakcji chemicznej z udziałem desaturazy i elongazy z kwasu linolowego powstaje kwas eikozatetraenowy – arachidonowy (C20:4, n-6). W sytuacji, gdy w mieszankach paszowych występuje znacząca ilość kwasu α-linolenowego (C18:3, n-3), zmienia się skład fosfolipidów błon komórkowych. Z kwasu linolenowego powstają inne NNKT, takie jak kwas eikozapentaenowy (EPA-C20:5, n-3) i kwas dokozaheksaenowy (DHA-C22:6, n-3). Kompozycja kwasó...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy