Profilaktyka żywieniowa jako czynnik poprawiający status zdrowotny świń – cz. II
Współczesne rasy świń charakteryzują się dużymi potrzebami energetycznymi. Wartość energetyczna mieszanek jest więc istotnym czynnikiem decydującym o efektach produkcyjnych. Z tego względu wzrasta zainteresowanie natłuszczaniem mieszanek paszowych. Stosowanie tłuszczu w mieszankach paszowych wpływa korzystnie na przyrosty masy ciała i wykorzystanie paszy u rosnących świń, a u loch zmniejsza straty masy ciała w czasie laktacji, zwiększa zawartość energii w mleku, przez co wpływa korzystnie na wyniki odchowu prosiąt. Istotnym zagadnieniem jest wartość energetyczna i jakość tłuszczu. Należy pamiętać, że oczekiwany korzystny efekt natłuszczania mieszanek paszowych ma miejsce tylko pod warunkiem stosowania tłuszczu świeżego o odpowiedniej jakości. Poziom energii (tłuszczu) w mieszankach paszowych może mieć również wpływ na zdrowie świń.
Znaczenie poziomu energii (tłuszczu)
Prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny wymaga dostarczenia odpowiedniej ilości energii. Wprawdzie nie zaobserwowano bezpośredniego oddziaływania wielkości pobranej energii na odporność zwierząt, to jednak zależności takie mogą mieć charakter pośredni. Ponadto niskie spożycie energii wiąże się z niedostatecznym pobraniem w dawkach składników pokarmowych i/lub jest przyczyną gorszego ich wykorzystania, a taka sytuacja może mieć niekorzystny wpływ na reaktywność immunologiczną (14).
W trakcie chorób jelitowych występuje atrofia tkanek limfatycznych. Jest prawdopodobne, że dysfunkcje immunologiczne związane ze schorzeniami pokarmowymi mogą mieć bardziej związek z depresją pobrania paszy niż z czynnikami powodującymi infekcje. To wskazuje, że wycieńczenie organizmu może znacząco obniżyć odporność. Powyższe informacje wskazują, że w praktyce odporność zwierząt może być pogorszona po okresie choroby, kiedy spożycie paszy i/lub przyswajalność składników pokarmowych były pogorszone. Należy również pamiętać, że nadmierny poziom energii w dawkach pokarmowych, prowadzący do zatuczenia, może m...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]