Profilaktyka żywieniowa jako czynnik poprawiający status zdrowotny świń – cz. II - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Profilaktyka żywieniowa jako czynnik poprawiający status zdrowotny świń – cz. II

Współczesne rasy świń charakteryzują się dużymi potrzebami energetycznymi. Wartość energetyczna mieszanek jest więc istotnym czynnikiem decydującym o efektach produkcyjnych. Z tego względu wzrasta zainteresowanie natłuszczaniem mieszanek paszowych. Stosowanie tłuszczu w mieszankach paszowych wpływa korzystnie na przyrosty masy ciała i wykorzystanie paszy u rosnących świń, a u loch zmniejsza straty masy ciała w czasie laktacji, zwiększa zawartość energii w mleku, przez co wpływa korzystnie na wyniki odchowu prosiąt. Istotnym zagadnieniem jest wartość energetyczna i jakość tłuszczu. Należy pamiętać, że oczekiwany korzystny efekt natłuszczania mieszanek paszowych ma miejsce tylko pod warunkiem stosowania tłuszczu świeżego o odpowiedniej jakości. Poziom energii (tłuszczu) w mieszankach paszowych może mieć również wpływ na zdrowie świń.

Znaczenie poziomu energii (tłuszczu)

Prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny wymaga dostarczenia odpowiedniej ilości energii. Wprawdzie nie zaobserwowano bezpośredniego oddziaływania wielkości pobranej energii na odporność zwierząt, to jednak zależności takie mogą mieć charakter pośredni. Ponadto niskie spożycie energii wiąże się z niedostatecznym pobraniem w dawkach składników pokarmowych i/lub jest przyczyną gorszego ich wykorzystania, a taka sytuacja może mieć niekorzystny wpływ na reaktywność immunologiczną (14).

W trakcie chorób jelitowych występuje atrofia tkanek limfatycznych. Jest prawdopodobne, że dysfunkcje immunologiczne związane ze schorzeniami pokarmowymi mogą mieć bardziej związek z depresją pobrania paszy niż z czynnikami powodującymi infekcje. To wskazuje, że wycieńczenie organizmu może znacząco obniżyć odporność. Powyższe informacje wskazują, że w praktyce odporność zwierząt może być pogorszona po okresie choroby, kiedy spożycie paszy i/lub przyswajalność składników pokarmowych były pogorszone. Należy również pamiętać, że nadmierny poziom energii w dawkach pokarmowych, prowadzący do zatuczenia, może m...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy