Profilaktyka żywieniowa jako czynnik poprawiający status zdrowotny świń – cz. II - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Profilaktyka żywieniowa jako czynnik poprawiający status zdrowotny świń – cz. II

Streszczenie

Żywienie jest ważnym czynnikiem modyfikującym reakcje immunologiczne. W intensywnej produkcji zwierzęcej są stosowane mieszanki charakteryzujące się wysokim poziomem energii. Skoncentrowanym źródłem energii jest tłuszcz. Rodzaj zastosowanego dodatku oraz jakość tłuszczu decydują nie tylko o wynikach produkcyjnych, ale również mogą mieć wpływ na odporność.

Słowa kluczowe

świnie, odporność, energia, tłuszcz

Abstract

Nutrition is an important factor modifying immune responses. High energy diets are used in intensive animal production. Fat is a concentrated source of energy. The type and quality of fat not only determine production results, but can also affect immunity.

Keywords

pigs, immunity, energy, fat

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj się zarejestruj się

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy