Personel jako element marketingu-mix w zakładzie leczniczym dla zwierząt
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie roli personelu w zakładzie leczniczym dla zwierząt z punktu widzenia koncepcji marketingu-mix. Otoczenie zakładów leczniczych dla zwierząt podlega zmianom – zarówno w sensie medycznym, jak i związanym z obsługą klientów.
Dziś mówi się o generacji klientów 3.0, sprzedaży 3.0 i obsłudze klienta 3.0.
Problem w tym, że wiele ZLZ wciąż uczy się porozumiewać z poprzednią generacją (2.0), a są takie, które mentalnie funkcjonują jeszcze w 1.0. Wzrastające oczekiwania właścicieli zwierząt sprawiają, że to, co było dobre 3 lata temu, dzisiaj może być nieaktualne. Jednakże, pomimo wielu przeobrażeń na rynku usług, póki co jeden z jego elementów jest stały – motywy ludzkich zachowań.
Właściciele zwierząt bez względu na to, z jakich usług dotychczas korzystali, w przyszłości zawsze będą podejmowali decyzje na podstawie 6 motywów: ceny, czasu, bezpieczeństwa, jakości, prestiżu i emocji. Jeżeli będziemy potrafili sprostać ich oczekiwaniom w powyższym zakresie, przyszłość naszego biznesu będzie niezagrożona.
Nasilająca się konkurencja oraz rosnące wymagania klientów ZLZ zmuszają właścicieli zakładów leczniczych dla zwierząt do poszukiwania nowych sposobów budowania przewagi konkurencyjnej i rozwiązań, które pozwolą wyróżnić się na tle coraz liczniejszej konkurencji oraz sprostają oczekiwaniom właścicieli zwierząt. Sukces firmy jest uzależniony od umiejętności stworzenia i utrzymania trwałej przewagi rynkowej. Przewagę konkurencyjną zdobywają firmy, które umieją reagować na zmiany rynkowe szybciej i skuteczniej niż czynią to konkurenci.
Zakład leczniczy dla zwierząt może szukać przewagi konkurencyjnej pośród zasobów materialnych i niematerialnych.
Z ankiet przeprowadzonych wśród lekarzy i techników weterynarii (dane własne niepublikowane) wynika, że najczęściej należą do nich: podnoszenie kompetencji zawodowych (głównie „twardych” przy znikomym udziale rozwoju kompetencji komunikacyjnych i sprzedażowych, które uczą rynkowego – marketingowego – oddziaływania na właścicieli zwierząt). Jednym z narzędzi marketingowych realizacji owej zmiany może być personel ZLZ.
Niestety ta grupa zasobów jest stosunkowo łatwa do naśladowania przez konkurencję, zatem bazowanie na nich okazuje się iluzoryczne i nie stanowi gwarancji sukcesu. Jak zauważa A. Bukowska-Piestrzyńska: „dziś, już nie wystarczy, aby do osiągania przewagi konkurencyjnej i związanych z nią celów efektywnościowych forsować tylko jeden wyraźnie wyartykułowany kierunek działania, konieczne staje się wykorzystanie różnych rozwiązań, które w danych warunkach są najbardziej optymalne dla podmiotu”.
Należy stosować rozwiązania wyróżniające spośród innych ZLZ, takie, na które właściciel zwierzęcia zwróci uwagę, które go przyciągną i utkwią mu w pamięci. Jednym z najważniejszych elementów różnicujących i identyfikujących ZLZ są zatrudnieni w nim pracownicy. W opinii K. Obłoja spośród zasobów niematerialnych przedsiębiorstwa tylko wiedza i kompetencje pracowników oraz relacje między nimi wydają się unikalne i pozwalają na wypracowanie wyróżniającej strategii.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2855 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
W ostatnich dekadach hodowla bydła mlecznego przeszła znaczącą transformację. Dzięki zaawansowanej selekcji genetycznej i udoskonalonym praktykom żywieniowym wydajność mleczna krów imponująco wzrosła. Jednak ten postęp nie jest pozbawiony wyzwań, wysokowydajne krowy okazały się bardziej podatne na różnorodne schorzenia metaboliczne i reprodukcyjne. W tym kontekście mykotoksyny zyskały na znaczeniu jako istotny, choć wciąż nie w pełni […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]