Nienasycone kwasy tłuszczowe w diecie
Tłuszcze (lipidy) należą do kluczowych składników odżywczych w żywieniu psów i kotów. Pełnią szereg istotnych funkcji, m.in. wpływają na regulację termogenezy, są niezbędne w procesie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a ze względu na wysoką kaloryczność stanowią główne źródło energii (8,5 kcal/g). Dodatkowo znacząco zwiększają smakowitość pokarmu.
Podział kwasów tłuszczowych
Spośród lipidów na szczególną uwagę zasługują kwasy tłuszczowe. Różnią się one między sobą przede wszystkim długością łańcucha węglowego (krótko-, średnio- i długołańcuchowe), a także obecnością i liczbą wiązań podwójnych w łańcuchu węglowym (nasycone – SFA, jednonienasycone – MUFA, wielonienasycone – PUFA). Nie bez znaczenia jest również pozycja podwójnego wiązania, wpływa ona bowiem na właściwości danego kwasu. Na tej podstawie wyróżnia się trzy główne rodziny kwasów tłuszczowych: n-3 (pierwsze podwójne wiązanie pomiędzy trzecim a czwartym atomem węgla), n-6 (pierwsze podwójne wiązanie pomiędzy szóstym a siódmym atomem węgla) oraz n-9 (pierwsze podwójne wiązanie pomiędzy dziewiątym a dziesiątym atomem węgla) (9).
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Omega-9
Do rodziny n-9 (omega-9) zalicza się jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a ich głównym przedstawicielem jest kwas oleinowy. Występuje on przede wszystkim w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym (bezerukowym, tłoczonym na zimno) oraz awokado. Jego główną funkcją jest dostarczanie energii, a także udział w budowie fosfolipidów. Organizm ssaków jest w stanie samodzielnie syntetyzować ten kwas, w związku z tym nie ma [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii