Możliwości zastosowania składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii IBD u psów
Wpływ beta-karotenu na hamowanie procesu zapalnego
Hipoteza o wysokim potencjale immunostymulującym, a przez to także przeciwzapalnym, opiera się na spostrzeżeniu, że stosowanie diety bogatej w beta-karoten (a nie w witaminę A) wpływa w znaczący sposób na zwiększenie się liczby limfocytów we krwi. Stwierdzono m.in. wzrost liczby limfocytów CD4+ i wartości stosunku komórek CD4+ do CD8+ oraz nasiloną ekspresję na powierzchni tych komórek receptorów dla IL-2 i transferyny. Dodatkowo sprawdzono wpływ suplementacji diety beta-karotenem na aktywność komórek NK, które są niezbędne do zabijania niektórych komórek nowotworowych i komórek zakażonych wirusem bez wcześniejszej immunizacji. Mechanizm takiego działania beta-karotenu nie jest całkowicie poznany. Wiadomo jednak, że nie wynika on z wpływu na wzrost liczebności komórek NK ani z nasilonego wytwarzania IL-2, która bierze udział w aktywacji i proliferacji komórek NK. Sugeruje się, że beta-karoten może bezpośrednio wpływać na cytotoksyczność komórek NK lub nasilać syntezę IL-12, która między innymi stymuluje proliferację, aktywację i cytotoksyczność komórek NK.
Jednym z mechanizmów, za pomocą którego beta-karoten zwiększa odpowiedź immunologiczną, jest nasilenie ekspresji cząsteczek zgodności tkankowej MHC klasy II. Przypuszczenie takie oparte jest na założeniu, że skoro monocyty są głównymi komórkami prezentującymi antygen we krwi, a wstępny warunek prezentacji wymaga ekspresji na powierzchni błon tych komórek cząsteczek głównego układu zgodności tkankowej MHC klasy II, wzrost ilości monocytów MHC typu II dodatnich oznacza, że nastąpiło nasilenie odpowiedzi immunologicznej.
Wpływ beta-glukanów na hamowanie rozwoju IBD
[...]którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii