Zastosowanie składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii IBD

Wyszukaj w serwisie

Możliwości zastosowania składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii IBD u psów

Wpływ profilu kwasów tłuszczowych na hamowanie rozwoju chorób zapalnych jelit

Częstym dodatkiem funkcjonalnym do diety psów chorych na nieswoiste zapalenia jelit, wykazującym silne właściwości immunomodulujące, są wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA). Szczególne właściwości przypisuje się kwasom tłuszczowym z rodzin n-3 i n-6. Do szeregu kwasów omega 6 (n-6) należą: kwas linolowy (LA) i kwas γ-linolenowy (GLA), natomiast do rodziny n 3 (n-3) należy kwas α-linolenowy (ALA). W przemianach kwasu linolowego zachodzących w organizmie powstają wszystkie kwasy n-6 i n-3. Procesy δ-6-desaturacji oraz elongacji doprowadzają do przemiany kwasu linolowego w kwas γ-linolenowy, po którego wydłużeniu powstaje kwas dihomo-γ-linolenowy (DGLA). Kwas dihomo-γ-linolenowy pod wpływem δ-5-desaturazy przekształca się w kwas arachidonowy (AA).

Głównym celem modyfikacji profilu kwasów tłuszczowych w diecie chorego psa jest zmiana proporcji kwasów n-3/n-6 na korzyść kwasów n-3. Wynika to ze zdolności kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 do hamowania produkcji cytokin prozapalnych przez komórki układu odpornościowego.

Główne mediatory zapalenia to cytokiny, aminy biogenne i eikozanoidy. Eikozanoidy powstają z trzech NNKT: kwasu dihomo-γ-linolenowego (DGLA, n-6), kwasu arachidonowego (AA, n-6) i kwasu eikozapentaenowego (EPA, n-3). Z kwasu arachidonowego syntetyzowane są prostaglandyny i tromboksany serii 2 oraz leukotrieny i lipoksyny serii 4. Kwas eikozapentaenowy jest prekursorem prostaglandyny i tromboksanów serii 3 oraz leukotrienów i lipoksyn serii 5. Natomiast z kwasu dihomo-γ-linolenowego utworzone zostają prostaglandyny i tromboksany serii 1 oraz leukotrieny i lipoksyny serii 3. Przy wysokiej podaży kwasu linolowego [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy