Zastosowanie składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii IBD

Wyszukaj w serwisie

Możliwości zastosowania składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii IBD u psów

Wpływ składników diety na hamowanie procesu zapalnego

Stan zapalny jest normalną, fizjologiczną odpowiedzią gospodarza na wtargnięcie patogenu do organizmu lub na uszkodzenie tkanek. Objawami klinicznymi są:

  • obrzęk,
  • ból,
  • rumień,
  • gorączka.

Odpowiedź zapalna ma na celu zneutralizowanie infekcji, naprawę uszkodzeń oraz przyspieszenie gojenia się ran. Najdokładniej poznana jest odpowiedź organizmu na infekcje mikrobiologiczne, szczególnie bakteryjne, gdzie patogeny wykrywane są przez receptory wrodzonego układu odpornościowego. Receptory te znane są jako receptory Toll-podobne (ang. Toll-like receptors – TLR), a ich ekspresja zachodzi na powierzchni takich komórek jak:

  • tkankowe makrofagi,
  • komórki tuczne,
  • komórki dendrytyczne.

Rozpoznanie czynników infekcyjnych przez te komórki indukuje wydzielanie mediatorów zapalnych. Początek stanu zapalnego charakteryzuje się uwalnianiem prozapalnych mediatorów, takich jak:

  • czynnik martwicy nowotworu (TNF-α),
  • IL-1,
  • cząsteczki adhezyjne,
  • czynniki naczynioaktywne.

Wczesne uwalnianie cytokin prozapalnych przez aktywowane makrofagi odgrywa zasadniczą rolę w uruchamianiu miejscowej odpowiedzi zapalnej. Czynnikami, które odgrywają [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy