Możliwości zastosowania składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii IBD u psów
Zaburzenia homeostazy przemian metabolicznych składników odżywczych w połączeniu z czynnikami genetycznymi i środowiskowymi przyczyniają się do powstawania niezakaźnych chorób dietozależnych, wśród których najistotniejsze wydają się choroby o podłożu zapalnym, obejmujące przewód pokarmowy. Wśród nich istotne są nieswoiste zapalenia jelit (ang. inflammatory bowel disease – IBD), obejmujące grupę chorób przewlekłych, których wyodrębnienie z innych dolegliwości przewodu pokarmowego psa jest wyzwaniem dla lekarza weterynarii.
Do głównych czynników, których udział w patogenezie tych chorób udowodniono, należą czynniki genetyczne, immunologiczne i środowiskowe. Niejasna etiologia oraz złożone mechanizmy rozwoju stanu zapalnego powodują, że prowadzenie badań stanowi wyzwanie zarówno kliniczne, jak i terapeutyczne. Wyniki badań potwierdzają jednak, że wybrane składniki odżywcze oraz substancje biologicznie czynne wywierają istotny wpływ na modulowanie procesu zapalnego będącego wynikiem aktywacji szeregu komórek układu odpornościowego związanego z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego. Należą do nich przede wszystkim:
- składniki włókna pokarmowego, w tym prebiotyki,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
- polifenole,
- bakterie kwasu mlekowego o właściwościach probiotycznych i ich metabolity.
Mechanizmy ich działania polegają głównie na: niedopuszczeniu do kontaktu czynników środowiskowych z receptorami komórek odpornościowych, selektywnym stymulowaniu komórek odpornościowych, niedopuszczeniu do toczenia się procesu zapalnego bądź inicjowaniu korzystnej zmiany środowiska przewodu pokarmowego.
Do funkcji przewodu pokarmowego, poza trawieniem i wchłanianiem substancji odżywczych, należy także zapewnienie organizmowi odpowiedniej ochrony przed czynnikami środowiskowymi. W przewodzie pokarmowym dochodzi do kontaktu kilku układów organizmu, które wzajemnie na siebie oddziałują. Między innymi układ immunologiczny jelit oddziałuje z jelitowym układem nerwowym, który odpowiada za czynność motoryczną, wydzielniczą i absorpcyjną układu pokarmowego. Układ odpornościowy ssaków składa się z wrodzonych i nabytych mechanizmów ochrony przed patogenami pochodzącymi ze środowiska. Mechanizmy wrodzone funkcjonują niezależnie od wcześniejszej ekspozycji komórek układu odpornościowego na czynniki zakaźne i obejmują bariery mechaniczne (błony śluzowe, nabłonki) i składniki komórkowe (głównie makrofagi i neutrofile).
W przeciwieństwie do wrodzonej odporności mechanizmy komórkowe, angażujące zarówno limfocyty T i B, jak i molekularne mechanizmy adaptacji, opierają się na szczegółowym i precyzyjnym rozpoznawaniu czynnika inwazji, co w konsekwencji prowadzi do powstawania pamięci immunologicznej. Chcąc utrzymać wydajne i prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, konieczne jest stymulowanie komórek tkanki limfatycznej błony podśluzowej i śluzowej przewodu pokarmowego, zwłaszcza w obrębie jelita, zarówno limfocytów śródnadbłonkowych, jak i limfocytów blaszki właściwej. Konsekwencją niekontrolowanego stymulowania komórek układu immunologicznego jest toczenie się procesu zapalnego, który prowadzi do dysfunkcji przewodu pokarmowego, i zakłócenie wszystkich procesów zachodzących na jego obszarze.
Rolę specyficznych stymulatorów przejmują między innymi składniki diety oraz związki biologicznie czynne. Dochodzi bowiem do bezpośredniego kontaktu komórek układu immunologicznego z antygenami pochodzącymi z zewnątrz, co pozwala na ciągłe doskonalenie i rozwój pamięci immunologicznej. Pomocna w owej stymulacji jest bytująca na powierzchni błon śluzowych korzystna dla danego gatunku jelitowa flora bakterii komensalnych i probiotycznych, ale także składniki diety o właściwościach immunosupresyjnych: prebiotyki, wielonienasycone kwasy tłuszczowe czy polifenole.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2844 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
W ostatnich dekadach hodowla bydła mlecznego przeszła znaczącą transformację. Dzięki zaawansowanej selekcji genetycznej i udoskonalonym praktykom żywieniowym wydajność mleczna krów imponująco wzrosła. Jednak ten postęp nie jest pozbawiony wyzwań, wysokowydajne krowy okazały się bardziej podatne na różnorodne schorzenia metaboliczne i reprodukcyjne. W tym kontekście mykotoksyny zyskały na znaczeniu jako istotny, choć wciąż nie w pełni […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]