Mikro-/nanoplastik – nowe zagrożenie w rozrodzie (nie tylko) bydła
Tworzywa sztuczne, potocznie zwane plastikiem, znane są ludzkości od drugiej połowy XIX wieku. Początkowo niewielka ich produkcja w połowie XX stulecia zaczęła gwałtownie wzrastać, doprowadzając do obecnego wyrobu rzędu 400 milionów ton plastiku rocznie. Wartość ta, według przewidywań, podwoi się do 2050 roku (1). Zalety plastiku są niezaprzeczalne. Znajduje szerokie zastosowanie w praktycznie każdej dziedzinie życia, również w medycynie weterynaryjnej. Dlatego liczba odpadów plastikowych gwałtownie rośnie. Przeciętny Polak wyrzuca ok. 160 kg plastiku rocznie. Mimo wprowadzania licznych przepisów określających zasady ograniczenia użytkowania plastiku oraz obowiązku jego recyklingu w Polsce tylko 10% podlega ponownemu wykorzystaniu. Według analiz polskiego rynku obowiązek recyklingu plastiku spowodował jeszcze większe jego wykorzystanie w lokalach mieszkalnych. Przeciętny Polak tygodniowo zjada ok. 5 g plastiku, co odpowiada gramaturze karty kredytowej. Choć świadomość o zanieczyszczeniu środowiska plastikiem jest coraz większa, a media co jakiś czas obiegają dane o kolejnych niechlubnych rekordach ludzkości to, co najczęściej wiąże się z obecnością plastiku w środowisku, to uwięzione w sieciach lub w dużych fragmentach z tworzyw sztucznych zwierzęta lub rośliny. Tymczasem zagrożenie spowodowane przez plastik jest znacznie poważniejsze.
Plastik pozostawiony w naturze ulega procesom rozkładu, podczas których jest narażony na czynniki: mechaniczne, fizyczne (promieniowanie ultrafioletowe, temperatura), chemiczne (zasolenie, zmiana pH, czynniki korozyjne) i biologiczne (bakterie, algi czy plankton) (2, 3). W efekcie powstają jego drobne cząstki, niewidoczne gołym okiem i niedawno jeszcze niewykrywalne, których aktywność biologiczną potwierdzają coraz liczniejsze badania naukowe. Cząsteczki takie, w zależności od rozmiarów, określa się jako mikroplastik (ze średnicą w przedziale pomiędzy 0,1 μm a 5 mm) lub nanoplastik (poniżej 0,1 μm średnicy) (1, 2). Według bad...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]