Leczenie hemodializami nie oznacza utraty dobrej jakości życia. Wywiadu udzieliła dr n. wet. Agnieszka Sikorska-Kopyłowicz
Dr n. wet. Agnieszka Sikorska-Kopyłowicz jest specjalistą chorób wewnętrznych małych zwierząt, a także zajmuje się diagnostyką kliniczną i laboratoryjną na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Dlaczego podstawą diety w niewydolności nerek jest ograniczenie spożycia białka? Co decyduje o ilości białka w diecie i jakie, w przypadku, o którym mowa w artykule, białko musi być podawane?
Agnieszka Sikorska-Kopyłowicz: Dieta z dużą ilością białka działa niekorzystnie, ponieważ w wyniku metabolizmu tego składnika powstają mocznik i kreatynina. Związki te nie są wydalane przez niewydolne nerki i stopniowo gromadzą się w organizmie, prowadząc do toksemii. Nadwyrężone zmianami chorobowymi nerki, z racji ograniczonego działania, nie są w stanie usunąć z organizmu dużej ilości szkodliwych substancji. O ilości białka w diecie decydują stężenie mocznika i kreatyniny w osoczu krwi oraz klirens kreatyniny (przesączanie kłębuszkowe).
Podawane białko powinno charakteryzować się wysoką strawnością, co sprzyja jego przyswajaniu, ogranicza ilość niebezpiecznych metabolitów oraz zapobiega procesowi wykorzystywania przez organizm własnych tkanek. W przeciwdziałaniu wtórnej nadczynności przytarczyc powinno się ograniczyć podaż fosforu. Nadmierna jego ilość negatywnie wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu.
Na ograniczenie procesów degeneracyjnych, zachodzących w obrębie nefronów (komórek nerkowych), korzystnie wpływa dieta wzbogacona w przeciwutleniacze – wit. E i C oraz flawonoidy.
Z kolei bardzo pobudzająco i dobroczynnie na spowolnione procesy trawienne wpływa obecność błonnika w diecie. Włókna nierozpuszczalne w wodzie mechanicznie wspierają perystaltykę jelit, natomiast rozpuszczalne wzbogacają florę bakteryjną układu pokarmowego. Bardzo istotne znaczenie przy terapii chorób nerek ma uzupełnienie w diecie niedoborów białkowych innego rodzaju energią. Dostarczanie wysokiej jakości węglowodanów i tłuszczów jest więc klucz...
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!