Leczenie hemodializami nie oznacza utraty dobrej jakości życia. Wywiadu udzieliła dr n. wet. Agnieszka Sikorska-Kopyłowicz
Dr n. wet. Agnieszka Sikorska-Kopyłowicz jest specjalistą chorób wewnętrznych małych zwierząt, a także zajmuje się diagnostyką kliniczną i laboratoryjną na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Dlaczego podstawą diety w niewydolności nerek jest ograniczenie spożycia białka? Co decyduje o ilości białka w diecie i jakie, w przypadku, o którym mowa w artykule, białko musi być podawane?
Agnieszka Sikorska-Kopyłowicz: Dieta z dużą ilością białka działa niekorzystnie, ponieważ w wyniku metabolizmu tego składnika powstają mocznik i kreatynina. Związki te nie są wydalane przez niewydolne nerki i stopniowo gromadzą się w organizmie, prowadząc do toksemii. Nadwyrężone zmianami chorobowymi nerki, z racji ograniczonego działania, nie są w stanie usunąć z organizmu dużej ilości szkodliwych substancji. O ilości białka w diecie decydują stężenie mocznika i kreatyniny w osoczu krwi oraz klirens kreatyniny (przesączanie kłębuszkowe).
Podawane białko powinno charakteryzować się wysoką strawnością, co sprzyja jego przyswajaniu, ogranicza ilość niebezpiecznych metabolitów oraz zapobiega procesowi wykorzystywania przez organizm własnych tkanek. W przeciwdziałaniu wtórnej nadczynności przytarczyc powinno się ograniczyć podaż fosforu. Nadmierna jego ilość negatywnie wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu.
Na ograniczenie procesów degeneracyjnych, zachodzących w obrębie nefronów (komórek nerkowych), korzystnie wpływa dieta wzbogacona w przeciwutleniacze – wit. E i C oraz flawonoidy.
Z kolei bardzo pobudzająco i dobroczynnie na spowolnione procesy trawienne wpływa obecność błonnika w diecie. Włókna nierozpuszczalne w wodzie mechanicznie wspierają perystaltykę jelit, natomiast rozpuszczalne wzbogacają florę bakteryjną układu pokarmowego. Bardzo istotne znaczenie przy terapii chorób nerek ma uzupełnienie w diecie niedoborów białkowych innego rodzaju energią. Dostarczanie wysokiej jakości węglowodanów i tłuszczów jest więc klucz...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Streszczenie Kulawizna i choroby racic stanowią poważny problem w hodowli bydła mlecznego. Choroby racic mogą być bezpośrednią lub pośrednią przyczyną eliminacji krów ze stada. Zaburzenia motoryczne wpływają na stan ogólny organizmu, powodując straty dla hodowcy z powodu spadku mleczności, obniżonej płodności czy występowania zaburzeń metabolicznych. Kompleksowa opieka, monitorowanie i szybkie diagnozowanie rodzaju choroby umożliwia zastosowanie […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]