Jakie jest Twoje rozpoznanie? - cz. 2 - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Jakie jest Twoje rozpoznanie? – cz. 2

Biochemia

Nieznaczna hipokaliemia była spowodowana zmniejszonym spożyciem potasu i utratą tego elektrolitu związaną z wymiotami. Inne częste przyczyny obniżenia stężenia potasu były mało prawdopodobne (np. choroba nerek, kwasica metaboliczna).

Zaobserwowano również obecność nieznacznej hipoalbuminemii, która mogła odzwierciedlać zmniejszone spożycie białka (np. wtórne do zespołu złego wchłaniania), wyniszczenie organizmu czy zmniejszoną produkcję albumin wtórną do odpowiedzi ostrej fazy albo niewydolności wątroby. Obniżenie albumin mogło być również spowodowane utratą białka przez przewód pokarmowy lub z wysiękiem do jamy ciała (tzw. trzecia przestrzeń). Biorąc pod uwagę wzorzec zmiany stężenia białka (obniżone albuminy, normalne globuliny), możliwa była również utrata białka poprzez nerki.

Marginalne obniżenie stężenia wapnia całkowitego było wtórne do hipoalbuminemii.

Nieznaczne podwyższenie CK wskazywało na uszkodzenie miocytów, które mogło być wtórne do wymiotów.

Badanie płynu

Płyn z jamy brzusznej został zaklasyfikowany jako przesięk ubogobiałkowy. Gromadzenie się płynu było najprawdopodobniej związane z niedrożnością naczyń limfatycznych i nadciśnieniem wrotnym, które mogły być związane z domniemaną obecnością nowotworu.

Cytologia

W badaniu cytologicznym guzka skórnego i śledziony stwierdzono obecność licznych komórek tucznych o morfologii zbliżonej do tych opisanych w rozmazie krwi. Obraz cytologiczny był typowy dla guza komórek tucznych.

Nieliczne komórki tuczne zaobserwowano również w preparacie zagęszczonym przygotowanym z płynu z jamy brzusznej. Biorąc pod uwagę, że materiał był zanieczyszczony krwią, nie można było określić, czy komórki te pochodzą z krwi, czy odzwierciedlają obecność wysięku nowotworowego.

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy