Transfuzje u zwierząt towarzyszących – o czym warto pamiętać? - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Transfuzje u zwierząt towarzyszących – o czym warto pamiętać?

Preparaty krwiopochodne

Krew pełna świeża

Krew pełna jest uważana za świeżą przez 24 godziny od pobrania. Świeża krew posiada krwinki czerwone, płytki krwi, czynniki krzepnięcia oraz białka osocza. Przechowuje się ją w temperaturze 1-6°C. Do świeżej pełnej krwi stosuje się antygoagulanty konserwanty, np.: ACD, CPD, CP2D i CPDA-1.

Krew pełna konserwowana

Krew pełna świeża po upływie 24 godzin jest klasyfikowana jako krew pełna konserwowana. Zawiera ona krwinki czerwone i białka osocza. Zawartość płytek krwi i czynników krzepnięcia jest obniżona. Przechowuje się ją w temperaturze 1-6°C. Krew pobrana na antykoagulant ACD, CPD i CP2DA może być przechowywana i użyta przez 21 dni. Krew pobrana na antykoagulant CPDA1 może być przechowywana i użyta przez 35 dni.

Koncentrat czerwonokrwinkowy

Wytwarzany jest z jednostki świeżej krwi pełnej lub pełnej krwi konserwowanej. Powstaje poprzez usunięcie osocza, zawiera głównie krwinki czerwone i leukocyty. Koncentrat krwinek czerwonych może być przygotowany w dowolnym momencie przechowywania, jednak przed upływem terminu przydatności. Przechowuje się go w temperaturze 1-6°C.

Osocze świeżo mrożone

Osocze świeżo mrożone (FFP – fresh frozen plasma) zawiera wszystkie czynniki krzepnięcia (II, VII, VIII, IX, X), białka, albuminy i globuliny. FFP wytwarza się z jednostki świeżej, pełnej krwi. Odwirowuje się i oddziela [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy