Transfuzje u zwierząt towarzyszących – o czym warto pamiętać?
Preparaty krwiopochodne
Krew pełna świeża
Krew pełna jest uważana za świeżą przez 24 godziny od pobrania. Świeża krew posiada krwinki czerwone, płytki krwi, czynniki krzepnięcia oraz białka osocza. Przechowuje się ją w temperaturze 1-6°C. Do świeżej pełnej krwi stosuje się antygoagulanty konserwanty, np.: ACD, CPD, CP2D i CPDA-1.
Krew pełna konserwowana
Krew pełna świeża po upływie 24 godzin jest klasyfikowana jako krew pełna konserwowana. Zawiera ona krwinki czerwone i białka osocza. Zawartość płytek krwi i czynników krzepnięcia jest obniżona. Przechowuje się ją w temperaturze 1-6°C. Krew pobrana na antykoagulant ACD, CPD i CP2DA może być przechowywana i użyta przez 21 dni. Krew pobrana na antykoagulant CPDA1 może być przechowywana i użyta przez 35 dni.
Koncentrat czerwonokrwinkowy
Wytwarzany jest z jednostki świeżej krwi pełnej lub pełnej krwi konserwowanej. Powstaje poprzez usunięcie osocza, zawiera głównie krwinki czerwone i leukocyty. Koncentrat krwinek czerwonych może być przygotowany w dowolnym momencie przechowywania, jednak przed upływem terminu przydatności. Przechowuje się go w temperaturze 1-6°C.
Osocze świeżo mrożone
Osocze świeżo mrożone (FFP – fresh frozen plasma) zawiera wszystkie czynniki krzepnięcia (II, VII, VIII, IX, X), białka, albuminy i globuliny. FFP wytwarza się z jednostki świeżej, pełnej krwi. Odwirowuje się i oddziela [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii