Jak wykonać, barwić i oglądać rozmazy krwi? Publikacja stanowi fragment książki pt. Atlas hematologiczny psów i kotów
Z każdej próbki krwi należy przygotować co najmniej dwa rozmazy nadające się do barwienia.
- Szkiełko, na którym ma być wykonany rozmaz, chwyta się od spodu za przeciwległe węższe brzegi, przytrzymując je pomiędzy kciukiem a palcami wskazującym i środkowym.
- Przy brzegu szkiełka od strony palca wskazującego i środkowego nanosi się niewielką kroplę świeżej krwi o średnicy ok. 1,5-2 mm.
- Szkiełko, za pomocą którego ma być wykonany rozmaz, trzyma się drugą ręką nachwytem i zbliża nachylone pod kątem 30° (lub mniejszym) do kropli tak, aby rozpłynęła się wzdłuż jego tylnej krawędzi. Następnie krew rozmazuje się płynnym, niezbyt szybkim ruchem w kierunku kciuka trzymającego szkiełko podstawowe.
- Wykonany preparat suszy się na powietrzu przez 2-3 min i opisuje ołówkiem w jego początkowej i najgrubszej części.
Prawidłowo wykonany rozmaz kształtem przypomina język, ma ok. 4 cm długości, nie zajmuje całej szerokości szkiełka i szybko schnie na powietrzu. Po wyschnięciu nadająca się do liczenia i oceny morfologii krwinek część, w której układają się one jednowarstwowo (standardowe pola widzenia pod mikroskopem), mieni się kolorami tęczy przy oglądaniu pod światło. Rozmazy należy wykonywać tak, aby właśnie ta część była jak największa. Szybkość wykonania rozmazu oraz stopień nachylenia szkiełek decydują o długości i grubości preparatu.
Zbyt szybko zrobiony rozmaz jest za krótki i [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii