Dieta w wybranych chorobach endokrynologicznych – nadczynności tarczycy i cukrzycy u kotów - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Dieta w wybranych chorobach endokrynologicznych – nadczynności tarczycy i cukrzycy u kotów

Natomiast współistnienie przewlekłej niewydolności nerek z nadczynnością tarczycy wymaga obniżenia poziomu fosforu (125-500 mg/100 kcal) w diecie, nawet do wartości poniżej 125 mg/100 kcal w przypadku zaawansowanej postaci choroby. Często jedynym rozwiązaniem jest stosowanie odpowiednio zbilansowanych komercyjnych diet „nerkowych” z obniżonym poziomem fosforu. Czasami dodatkowo wprowadza się związki wiążące fosfor, tj.: węglan wapnia, wodorotlenek aluminium, związki lantanu czy sewelameru.

WWP_10_15_zywienie_DIETA_W_WYBRANYCH_CHOROBACH_ENDOKRYNOLOGICZNYCH_TAB_1
Tab. 1. Zalecane zawartości białka i węglowodanów, w przeliczeniu na 100 kcal ME w dietach przy HT i DM

Bardzo ciekawym rozwiązaniem dietetycznym jest obniżenie zawartości jodu w diecie chorych kotów.

W badaniach przeprowadzonych na 49 osobnikach z nadczynnością tarczycy, którym podawano dietę z 0,17 ppm jodu, uzyskano normalizację stężenia tyroksyny całkowitej (TT4) u 20 na 48 kotów w ciągu 21-60 dni jej stosowania oraz u 39 na 47 kotów w ciągu 61-180 dni. Uzyskane wyniki tłumaczy się zmniejszeniem dostępnego do budowy hormonów tarczycy jodu „pokarmowego”. Dodatkowo stwierdzono statystycznie istotne obniżenie stężenia kreatyniny w surowicy krwi, ale nie uzyskano wyraźnej klinicznej poprawy w odniesieniu do spodziewanego wzrostu masy ciała czy regulacji pracy serca.

W celu oszacowania wpływu długotrwałego i znacznego obniżenia zawartości jodu (poniżej minimalnej wartości rekomendowanej, czyli 0,46 ppm) w pokarmie na organizm dorosłych kotów powyższą dietę stosowano przez rok, monitorując stan zdrowia zwierząt. W doświadczeniu tym nie stwierdzono żadnych [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy