Techniczne aspekty badania płynu mózgowo-rdzeniowego
Albuminy
Analiza stężenia albumin w PMR opiera się na ocenie współczynnika Qalb.
Wskaźnik ten pozwala ocenić funkcję bariery krew – mózg. Im bardziej upośledzona bariera, tym wartość wskaźnika jest wyższa. W warunkach prawidłowych współczynnik Qalb powinien być mniejszy niż 2,35 (18).
Qalb = stężenie albumin w PMR/stężenie albumin w surowicy
Glukoza
W celu dokładnej interpretacji stężenia glukozy w PMR niezbędne jest porównanie wyniku z wynikiem glukozy w surowicy. Zaleca się pobranie krwi na 60 min przed punkcją (na czczo). Stężenie glukozy w PMR powinno wynosić 60-80% stężenia glukozy w surowicy. Prawidłowa wartość współczynnika Qglu wynosi zatem ≥ 0,6. Wzrost stężenia glukozy w PMR jest najczęściej wynikiem traumatycznej punkcji. Natomiast spadek obserwuje się przy hipoglikemii, bakteryjnym zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych oraz w chorobach nowotworowych.
Qglu = stężenie glukozy w PMR/stężenie glukozy w surowicy
Mleczany
Stężenie mleczanów w PMR nie zależy od stężenia we krwi. Wzrost stężenia mleczanów w PMR wynika z beztlenowego metabolizmu w OUN na skutek hipoksji tkanek lub niedostatecznego natlenienia mózgu i występuje w stanach takich jak: obniżenie tętniczego PO2, zawał mózgu, krwawienie śródczaszkowe, wodogłowie, obrzęk mózgu, urazy mózgu. Oznaczenie mleczanów jest przydatne w celu odróżnienia zakażenia bakteryjnego/grzybiczego PMR (wynik podwyższony) od zakażenia wirusowego (brak wzrostu stężenia). Podwyższenie stężenia mleczanów koreluje zazwyczaj z obniżeniem glukozy.
Wartość referencyjna stężenia mleczanów we krwi psów wynosi 1,0-2,5 mmol/l (19).
Cytoza
Prawidłowy PMR jest płynem ubogokomórkowym. Wartości referencyjne dla psa i kota wynoszą odpowiednio 0-5 komórek/µl oraz 0-8 komórek/µl (20). Ze względu na małą liczbę komórek, jak i objętość pobranego płynu, do liczenia cytozy używana jest metoda manualna z wykorzystaniem komory Fuchsa-Rosenthala. Zasada takiego liczenia polega na zabarwieniu PMR odczynnikiem Sam...
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!