Diagnostyka niepożądanych skórnych reakcji pokarmowych u psów

Wyszukaj w serwisie

art. sponsorowany

Diagnostyka niepożądanych skórnych reakcji pokarmowych u psów z wykorzystaniem diety z hydrolizowaną soją i skrobią kukurydzianą

Przedstawiony poniżej przypadek ukazuje skuteczność stosowania PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Canine HA Hypoallergenic Formuła Hypoalergiczna w diagnostyce i leczeniu świądu wywołanego przez niepożądane reakcje pokarmowe.

Wstęp

Świądowe choroby skóry związane z niepożądanymi reakcjami na pokarm stanowią istotne wyzwanie dla lekarza weterynarii i właściciela zwierzęcia, zarówno pod względem diagnostyki, jak i leczenia. Rozpoznanie niepożądanej reakcji na pokarm oparte jest na wystąpieniu złagodzenia lub zaniku objawów klinicznych po wprowadzeniu nowej diety, a następnie wywołaniu nawrotu tych objawów poprzez celowy powrót do pierwotnie podawanej karmy, oraz ponownej poprawie po ponownym wprowadzeniu nowej diety testowej. Procedura ta jest oczywiście całkowicie zależna od pełnego zaangażowania i współpracy ze strony klienta.

Tradycyjnie, próba pokarmowa polegała na podawaniu przez okres 6 lub więcej tygodni pojedynczego źródła białka i węglowodanów z wyłączeniem wszystkich pozostałych. Jednakże większość właścicieli uważa gotowanie dla swojego zwierzęcia za zajęcie czasochłonne, a diety takie nie są pełnowartościowe pod względem odżywczym. Komercyjne diety o ograniczonym składzie są dla większości właścicieli wygodniejsze i prawdopodobnie zawierać będą wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, jednakże niektóre zwierzęta uczulają się na ich składniki i nie są one skuteczne.

Najnowsze podejście do diagnostyki niepożądanych reakcji pokarmowych u psów i kotów polega na stosowaniu diet hydrolizowanych. Alergizujące właściwości pokarmów mogą zostać zmniejszone poprzez enzymatyczną hydrolizę białek, która prowadzi do zniszczenia alergennych epitopów. Stosowanie [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy