Diagnostyka laboratoryjna procesów zapalnych – białka ostrej fazy i elektroforeza kapilarna
Surowiczy amyloid A
Surowiczy amyloid A (SAA) jest białkiem ostrej fazy o niskim ciężarze molekularnym i występuje w osoczu w postaci związanej z lipoproteinami HDL. Jest on prekursorem białka amyloidowego A stanowiącego główne białko tego amyloidu i odgrywa decydującą rolę w rozwoju amyloidozy i innych przewlekłych procesów zapalnych.
Synteza surowiczego amyloidu A odbywa się w wątrobie w ramach odpowiedzi ostrej fazy w wyniku stymulacji przez interleukinę 6.
W diagnostyce SAA stosowany jest jako wskaźnik umożliwiający rozpoznawanie procesów zapalnych o charakterze wirusowym i bakteryjnym, a także zapaleń o niewielkim nasileniu wywoływanych przez czynniki inne niż drobnoustroje. Stężenie SAA wzrasta po ok. 8 godzinach od momentu rozpoczęcia odpowiedzi fazy ostrej i przekracza górną granicę normy wcześniej niż białko c-reaktywne.
Jednak w zakażeniach o łagodniejszym przebiegu, jak ma to miejsce w wielu zakażeniach wirusowych, częściej obserwuje się podwyższone stężenie SAA niż podwyższone stężenie białka c-reaktywnego.
SAA odznacza się wyższą wrażliwością na procesy zapalne o niewielkim nasileniu i pozwala na różnicowanie zapaleń wirusowych i bakteryjnych. SAA ma zastosowanie w diagnostyce u koni, psów i kotów.
Haptoglobina
Haptoglobina jest białkiem ostrej fazy z grupy glikoprotein A i produkowana jest w wątrobie, ale także w płucach, tkance tłuszczowej, śledzionie i nerkach, Haptoglobina wiąże wolną hemoglobinę (fHb) w osoczu, która [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii