Czy żywienie ma wpływ na utrzymanie wczesnej ciąży u bydła?

Czy żywienie ma wpływ na utrzymanie wczesnej ciąży u bydła?

Streszczenie

Przyczyny zamieralności zarodków mogą być sztuczne, czyli powstałe w wyniku działalności człowieka, i samoistne, będące skutkiem działań naturalnych, zależnych od płodu bądź od matki. Do najważniejszych czynników niezakaźnych powodujących zamieralność zalicza się nieprawidłowe żywienie, a w tym: ujemny bilans energii (UBE), nadmiar białka w dawce pokarmowej powodujący nadmiar mocznika i amoniaku w organizmie, niedobór witaminy A prowadzący do zwyrodnienia łożyska, niedobór β-karotenu powodujący zaburzenia funkcji CL, niedobór Se pogarszający rozwój zarodka i jego implantację.

Słowa kluczowe

żywienie, wczesna ciąża, zamieralność zarodków, ujemny bilans energii, białko, witamina A, β-karoten, selen

Abstract

Reasons for loss of conceptus may be various: due to human impact or idiopathic ‒ contingent on the fetus or female. Among the crucial non-infectious factors leading to embryonic mortality we can single out improper nutrition, including: negative energy balance, excess of protein causing excess of urea and ammonia in the body, vitamin A deficiency and ‒ as a result of it ‒ placental degeneration, β-carotene deficiency equalling corpus luteum disorders, selenium deficiency leading to altered embryonic development and implantation failure.

Keywords

nutrition, early pregnancy, loss of conceptus, negative energy balance, protein, vitamin A, β-carotene, selenium

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy